donderdag, 6. juli 2023 - 11:14 Update: 06-07-2023 19:25

Man en vrouw na tip AIVD in Nederland opgepakt op verdenking beramen aanslag

Foto van arrestatieteam bij woning | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Eindhoven/Breda

De politie heeft donderdag in Noord-Brabant een 29-jarige man en zijn 31-jarige vrouw aangehouden op verdenking van terrorisme. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Voorbereidingshandelingen terroristisch misdrijf

Het gaat om een man uit Tadzjikistan en een vrouw uit KirgiziĆ«, die sinds 2022 in Nederland verbleven.  De vrouw is in een woning in Breda aangehouden, de man is opgepakt in Eindhoven. Ze worden beiden verdacht van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. De man wordt daarnaast verdacht van deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Tip AIVD

De Landelijke Recherche kwam de verdachten op het spoor na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Uit het opsporingsonderzoek is de verdenking naar voren gekomen dat de man lid is van IS en de opdracht heeft gekregen om een aanslag te beramen. De plannen waren nog niet concreet, maar het Openbaar Ministerie vond ze serieus genoeg om in te grijpen. 

Samenwerking met Duitsland

In het onderzoek werd samengewerkt met Duitsland, omdat de man contact had met personen die daar woonachtig zijn. In het Duitse onderzoek zijn donderdag zeven verdachten opgepakt.

Voorgeleiding

Beide verdachten worden op vrijdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat de verdachten alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Categorie:
Provincie: