woensdag, 18. oktober 2023 - 18:18 Update: 18-10-2023 18:19

Drie aanhoudingen voor grootschalig witwassen

biljet-geld-euro
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Harderwijk

De politie heeft onlangs drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal witwassen van crimineel geld doormiddel van ondergronds bankieren. 'Er zijn doorzoekingen gedaan in verschillende panden in Harderwijk, Haarlem en Zeewolde', zo meldt de politie woensdag.

Ongebruikelijke transacties

Het FinEC team van Midden-Nederland, dat gespecialiseerd is in financiële strafrechtelijke onderzoeken, startte eind maart 2022 een onderzoek naar aanleiding van binnengekomen informatie. Er zijn mede naar aanleiding van FIU (Financial Intelligence Unit) meldingen van ongebruikelijke transacties van totaal 70 miljoen euro onderzocht. Deze geldstromingen zijn gerelateerd naar bedrijven uit met name Turkije, China en Verenigde Arabische Emiraten.

Aanhoudingen

Op dinsdag 10 oktober is een 49-jarige hoofdverdachte uit Harderwijk, op Schiphol aangehouden. Twee medeverdachten (37 en 60) uit Harderwijk en Haarlem zijn op dezelfde dag aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalig witwassen van crimineel geld.

Doorzoekingen

Op diverse locaties in Harderwijk, Haarlem en Zeewolde is doorzoeking gedaan. Hierbij is bijna 50.000 euro aan cash geld, dure horloges, geldtelmachines, een (nep)vuurwapen en munitie aangetroffen en in beslag genomen. Er is beslag gelegd op de woning van de hoofdverdachte in Harderwijk en een luxe auto. De hoofdverdachte is op vrijdag 13 oktober voorgeleid rechter-commissaris. Hij is voor twee weken in bewaring gesteld.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: