donderdag, 13. juni 2024 - 17:23

Prentenboeken voor kinderen uit Groningse wijken met taalachterstand

Overhandiging prentenboek
Foto: Noordhoff
Groningen

Een groot deel van de kinderen die opgroeien in kwetsbare Groningse wijken heeft een taalachterstand, zo blijkt uit een rondvraag bij de GGD in opdracht van Noordhoff. Om dit probleem aan te pakken is het toegankelijk maken van lezen en samenwerking tussen verschillende partijen cruciaal. Eén van de projecten die (voor)lezen moet bevorderen is ‘Kansrijk in de wijk’, een samenwerking tussen de GGD (consultatiebureau) en De Huiskamer (WIJ). Ter ondersteuning van dit project doneert Noordhoff 200 prentenboeken.

Belang van (voor)lezen vaak onderschat

Leonie Boer-Perdok, jeugdverpleegkundige bij GGD Groningen licht toe: “We zien met name een taalachterstand bij kinderen in kwetsbare wijken zoals de Hoogte en Indische buurt. Wat we weten is dat er een directe link te vinden is tussen taalachterstand en lezen. Veel mensen onderschatten het belang van (voor)lezen. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen met ongelijke kansen starten op de basisschool.”

Wietske Smit, taal-leesexpert bij Noordhoff, onderstreept het belang van lezen: “Voorlezen op jonge leeftijd heeft een bewezen positief effect op de woordenschat, taalontwikkeling, verhaalbegrip en het ontwikkelen van empathie. De kans dat kinderen succesvolle lezers worden is het grootst wanneer ze op jonge leeftijd worden voorgelezen.”

De gedoneerde boeken gaan naar het project ‘Kansrijk in de wijk’, waarbij ouders via consultatiebureaus en een Ouder en Kind Café geïnformeerd worden over taalontwikkeling en gestimuleerd worden om kinderen meer te laten lezen of hen zelf voor te lezen. De boeken worden door de GGD overdragen aan de ouders die een bezoek brengen aan de consultatiebureaus.

Categorie:
Provincie: