zaterdag, 22. juni 2024 - 17:16 Update: 22-06-2024 17:58

Dertien aanhoudingen bij ontruiming UvA Nieuwe Achtergracht

mobiele-eenheid-amsterdam
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Vrijdagmiddag 21 juni 2024 ontstond er een demonstratie voor het gebouw van de UvA aan de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam. Diverse demonstranten verschaften zich toegang tot het pand en weigerden te vertrekken. In totaal zijn 13 demonstranten aangehouden.

Groep voor pand

Omstreeks 12.00 uur verzamelde zich een groep mensen voor het pand van de UvA aan de Nieuwe Achtergracht. In de loop van de middag ging een deel van deze groep het gebouw in. Binnen werden vervolgens forse vernielingen gepleegd en barricades opgeworpen. 

Vordering

De UvA vorderde dat ze het pand moesten verlaten. Een aantal gaf daar geen gehoor aan en verschanste zich in het pand. Agenten werden daarbij – in het pand - door de demonstranten bekogeld met voorwerpen. De UvA deed vervolgens aangifte van lokaalvredebreuk en openlijke geweldpleging.

Ontruiming

De Mobiele Eenheid is omstreeks 17.10 uur overgegaan tot ontruiming van het pand. Hierbij werden negen verdachten aangehouden voor lokaalvredebeuk en openlijke geweldpleging tegen de politie en goederen.

Belediging

Tijdens de ontruiming stond er een groep demonstranten voor de UvA. Daarbij maakten zich vier personen schuldig aan belediging van de politie en ook zij werden aangehouden.  

Forensische Opsporing

Na de ontruiming zijn specialisten van Forensische Opsporing een onderzoek gestart in het pand. Daarbij worden sporen veiliggesteld en de vernielingen vastgelegd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):