maandag, 21. december 2015 - 9:57 Update: 21-12-2015 10:39

Blatter en Platini worden door FIFA voor acht jaar geschorst

Blatter en Platini worden door FIFA voor acht jaar geschorst
Foto: Fifa
München

De etheische commissie van de FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Plaatini voor acht jaar geschorst. De straf is vanwege betrokkenheid bij de smeergeldaffaire binnen de wereldvoetbalbond.

Volgens de de commissie hebben beide voetbalbestuurders misbruik gemaakt van hun positie. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA bekendgemaakt op de officiële website.

In 2011 ontvang de UEFA-voorzitter Platini een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor de  Zwitserse voorzitter van de FIFA, Blatter, zou hebben verricht. Vanwege deze dubieuze betaling werd Blatter begin oktober al voor 90 dagen geschorst. 'De betaling was niet op legale basis', zo staat in de eerste verklaring van de FIFA. De ethische commissie oordeelde dat deze betaling tegen het reglement van de FIFA in gaat.

Zowel Platini als Blatter kregen een boete opgelegd. Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. De schorsing van acht jaar gaat per direct in. Tijdens deze schorsing mogen Platini en Blatter geen enkele activiteit ondernemen die met voetbal te maken heeft.

Blatter is vertrekkend voorzitter van de van de FIFA. Platini wilde hem opvolgen, maar kan dat nu wel vergeten. Hij mag niet meedoen aan de presidentsverkiezing van 26 februari 2016.

Categorie: