zondag, 14. februari 2016 - 19:12

PSV weer koploper na gemakkelijke zege in Nijmegen

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) PSV heeft de koppositie in de Eredivisie weer teruggepakt. Ajax werd na vier uur en vijftien minuten weer gepasseerd na een relatief gemakkelijke zege bij NEC. Door treffers van Luuk de Jong, Jürgen Locadia en Marco van Ginkel werd het 0-3.

Vooraf zal trainer Phillip Cocu nog met enkele hoofdbrekens hebben gekampt, toen hij vernam met welke strijdwijze tegenstander NEC aan de aftrap zou verschijnen. Met vijf verdedigers en slechts één aanvaller moest de landskampioen worden tegengehouden. Maar in de praktijk faalde die tactiek bij de thuisploeg hopeloos. PSV mocht vanaf de eerste minuut de bal in de ploeg houden, waar NEC bij balbezit nauwelijks afspeelmogelijkheden kende en balverlies daarvan weer snel het resultaat betekende.

Daarnaast toonde NEC ook wel erg ontzag tegenover de Eindhovense aanvallers. Alleen Marcel Ritzmaier ging na ruim een minuut over de schreef in een luchtduel, wat het einde van de wedstrijd voor Jorrit Hendrix inluidde. PSV, dat de licht geblesseerde Jeffrey Bruma 79 minuten op de bank hield, zag haar dominantie in de zestiende minuut in de 0-1 resulteren. Davy Pröpper veroverde met een knappe sliding de bal, waarna Jetro Willems vanaf links knap voorgaf. Luuk de Jong rondde met het hoofd knap af. Nummer zeventien voor de Eredivisietopscorer.

In de 29e minuut leek Santiago Arias met een hard laag schot de 0-2 aan te tekenen, maar doelman Brad Jones reageerde alert. NEC, dat met de teruggekeerde Rens van Eijden een extra slot op de centrale defensie inbouwde, kreeg alleen via Joey Sleegers twee kansen. In de elfde minuut kwam hij door, maar vond hij doelman Jeroen Zoet op diens post. Tien minuten voor rust slalomde Sleegers goed naar voren, maar ontbeerde kenmerkend enige kracht in diens schot.

In de tweede helft liet PSV de Nijmegenaren lang in leven. Doelman Jones keerde op inzetten van Locadia en Luciano Narsingh. Maar in de 67e minuut was hij kansloos. Een corner van Willems werd verlengd door Luuk de Jong, waarna Locadia bij de tweede paal simpel binnen knikte: 0-2. Elf minuten later werd het zelfs 0-3. De huurling rondde de volledig vrijstaande Marco van Ginkel bij de tweede paal ook een mooie snelle aanval van de gasten af.

PSV heeft door de zege weer de koppositie op Ajax heroverd en staat opnieuw met één punt meer boven de Amsterdammers. NEC haalde uit de laatste drie duels slechts één punt en zakt naar plek acht.