maandag, 30. mei 2016 - 16:42 Update: 30-05-2016 16:47

Recordaantal Nederlandse judoka's plaatst zich voor Spelen Rio

Recordaantal Nederlandse judoka's plaatst zich voor Spelen Rio
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nieuwegein

Een elftal judoka's reist komende zomer naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 'Niet eerder deden zoveel Nederlandse judoka's mee aan het Olympisch judotoernooi', meldt de Judo Bond Nederland (JBN) maandag.

Zondag kwam in het Mexicaanse Guadalajara een einde aan het twee jaar durende kwalificatietraject. De elf atleten hebben voldaan aan de nationale en internationale eisen. De plaatsing is onder voorbehoud van de definitieve bevestiging van de Internationale Judo Federatie. Sportkoepel NOC*NSF moet de voordracht van het bondsbestuur nog wel goedkeuren.

Henk Grol (-100 kg) gaat in Rio op jacht naar zijn derde Olympische medaille. In 2008 in Peking werd hij bij het grote publiek bekend en geliefd toen hij als relatief onbekende judoka ontevreden was met zijn bronzen medaille. Vier jaar later in Londen evenaarde hij die prestatie. Ook voor Dex Elmont (-73 kg) worden het zijn derde Spelen. Zijn beste prestatie behaalde hij in 2012, toen hij net naast een medaille greep en als vijfde eindigde.

Marhinde Verkerk (-78 kg) is de enige in de selectie die zich al eens de beste van de wereld mocht noemen. In 2009 pakte ze in een volgepakt Ahoy de wereldtitel. Sindsdien volgden nog twee WK-medailles, een Europese titel en een Olympische vijfde plaats in Londen. Kim Polling (-70 kg) gaat als nummer één van de wereld naar Brazilië. De Groningse won afgelopen weekend voor de derde keer de World Masters en lijkt meer dan klaar voor haar Olympisch debuut. Sinds de laatste Spelen werd ze maar liefst drie keer Europees kampioen.

Nog een klasse lichter wordt Nederland komende zomer vertegenwoordigd door Anicka van Emden. De geboren Haagse, woonachtig in Rotterdam, is een van de meest constante judoka's in de ploeg. Sinds 2014 won Van Emden al veertien medailles op de World Tour. Tessie Savelkouls zal als lichtste zwaargewicht aan de bak moeten. De Nijmeegse heeft zich door een aantal uitstekende resultaten geplaatst en hoopt in Rio opnieuw voor een uitschieter te zorgen. 

Sanne Verhagen (-57 kg) is de enige judoka die zich niet direct wist te plaatsen. Na een zware blessure was de Brabantse een aantal plaatsen teruggevallen op de wereldranglijst. Door een wonderbaarlijk goed herstel en haar goede prestaties kan ze zich alsnog opmaken voor haar Olympisch debuut. Weliswaar miste ze net directe plaatsing, maar haar plek op de continentale ranglijst hield ze stevig in handen.

Jeroen Mooren (-60 kg) gaat op voor zijn tweede Olympische Spelen. De Nijmegenaar is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse ploeg en is erop gebrand om dit keer verder te komen dan de eerste ronde. Noël van ’t End (-90 kg) heeft zich in korte tijd opgewerkt naar de top in zijn gewichtsklasse. Vooral zijn grote arsenaal aan worpen wordt geroemd. In deze klasse is hij de opvolger van Mark Huizinga, de laatste Nederlandse Olympisch kampioen.

Roy Meyer (+100 kg) heeft net zo’n ontwikkeling als Van ’t End doorgemaakt. Ook afgelopen weekend nestelde hij zich weer op het podium tijdens de World Masters. Grootste uitdaging in Rio word ongetwijfeld Teddy Riner. Een van de beste judoka’s aller tijden heeft al bijna zes jaar geen partij meer verloren. Bij het begin van het kwalificatietraject hield niemand rekening met Frank de Wit (-81 kg). De nuchtere Noord-Hollander, heeft de afgelopen anderhalf jaar zijn talent kunnen omzetten in Olympische kwalificatie. Tussendoor werd hij ook nog Europees- en wereldkampioen bij de junioren. Wordt de jongste mannelijke judoka ooit op de Olympische Spelen.

Olympische selectie

Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg)

Wedstrijdschema

Zaterdag 6 augustus: -48 kg, -60 kg
Zondag 7 augustus: -52 kg, -66 kg
Maandag 8 augustus: -57 kg, -73 kg
Dinsdag 9 augustus: -63 kg, -81 kg
Woensdag 10 augustus: -70 kg, -90 kg
Donderdag 11 augustus: -78 kg, -100 kg
Vrijdag 12 augustus: +78 kg, +100 kg

Categorie:
Provincie: