zaterdag, 25. juni 2016 - 18:32 Update: 26-06-2016 0:40

Polen na penalty's naar kwartfinale ondanks hoogstandje Shaqiri

(ElfVoetbal- BlikopNieuws) Polen is het eerste land dat zich voor de kwartfinale van het EK 2016 heeft gekwalificeerd. Het Poolse team, waar Ajacied Arek Milik een basisplaats had, was na penalty's te sterk voor Zwitserland.

De Zwitsers leken erg gespannen en begonnen dan ook slordig, wat binnen een minuut een enorme kans opleverde voor Polen. Geklungel van verdediger Johan Djourou kon door doelman Yann Sommer niet worden hersteld, waardoor Milik meteen een dot van een kans kreeg. De Ajacied kreeg het echter voor elkaar om de bal over een compleet leeg doel te schieten.

Het goede begin van Polen kreeg geen vervolg, waardoor de kansen schaarser werden. Milik bleef doorgaan met zoeken naar zijn treffer. Hij was erg dichtbij, echter ging zijn schot uit een moeilijke hoek over het doel. De wedstrijd kabbelde rustig voort richting de pauze, al zag Dzemaili zijn van richting veranderde schot net over de lat getikt worden door de Poolse doelman Łukasz Fabiański.

Niet veel later was het raak voor het Poolse team. Een snelle uitworp van Fabianski was het begin van een snelle counter, die uiteindelijk koel werd afgerond door Jakub Blaszczykowski. Blaszczykowski stond helemaal vrij, mede omdat Milik de bal slim liet lopen voor de snelle rechtshalf, waardoor de equipe van bondscoach Adam Nawalka de kleedkamer op kon zoeken met een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft moest Zwitserland komen. Dit resulteerde al snel in een kans voor Xherdan Shaqiri, wiens schot werd weggebokst door Fabianski. Aan de andere kant bleef Polen gevaarlijk, onder meer via een goede actie van Blaszczykowski. De middenvelder kwam goed naar binnen en zag zijn inzet fraai gekeerd worden door Sommer. Ook vedette Robert Lewandowski nam het doel onder vuur, maar zijn schot kwam recht op Sommer af.

De Zwitsers bleven het proberen, maar creërden erg weinig. Ricardo Rodríguez was heel dichtbij met een mooie vrije trap, die uitstekend door Fabianski uit de bovenhoek werd gehaald. Ruim 10 minuten voor tijd kreeg Haris Seferović een enorme kans, echter kwam zijn schot op de lat terecht. In de 82ste minuut kwam toch de beloning voor de Zwitsers: een ongelooflijke omhaal van Xherdan Shaqiri op de rand van de 16 was onhoudbaar voor Fabianski, waardoor er verlengd moest worden.

In de verlenging was Shaqiri dicht bij zijn tweede treffer, maar zijn fraaie stiftje ging over het doel. In het tweede deel van de toegevoegde tijd was Zwitserland het meest gevaarlijk. De beste kansen waren voor invaller Eren Derdiyok, maar zijn kopbal werd geweldig gekeerd door Fabianski en even later kwam hij net wat centimeters tekort om de bal binnen te tikken. Daardoor moesten strafschoppen de beslissing brengen.

In de strafschoppenserie bleek Granit Xhaka schlemiel voor Zwitserland. Hij schoot zijn strafschop wild naast het doel, terwijl alle Poolse spelers hun penalty's scoorden. Daardoor bereikt Polen voor het eerst in haar geschiedenis de kwartfinale van het EK. Daarin treft het de winnaar van het duel Kroatië - Portugal.