woensdag, 6. juli 2016 - 22:54

Ronaldo nu wel beslissend en loodst Portugal naar EK-finale

Ronaldo nu wel beslissend en loodst Portugal naar EK-finale

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Portugal heeft zich als eerste land geplaatst voor de finale van het EK 2016 in Parijs. Waar Cristiano Ronaldo het verschil wist te maken, daar bleef Gareth Bale qua productiviteit onzichtbaar namens Wales: 2-0. Frankrijk en Duitsland strijden donderdag (21:00 uur) om de andere finaleplek.

Portugal - Wales, Ronaldo - Bale. Twee landen met elk een Real Madrid-speler die volgens de nationale pers vandaag het verschil moesten maken. Slechts één van de twee slaagde in die rol. Vier minuten na de theepauze opende Ronaldo, sinds vandaag de enige speler die aan drie halve finales van een EK heeft deelgenomen, de score voor de Portugezen. Met de bevrijdende treffer leidde CR7 de finaleplaats van zijn land in. Nani herhaalde kort na de 0-1 het kunststukje (op aangeven) van de wereldvedette.

De zon scheen in Lyon, waar het een graad of 25 was. Een heerlijk voetbalweertje. Scheidsrechter Jonas Eriksson was aangesteld om het duel in goede banen te leiden. Net als de aanwezige toeschouwers zag ook de 42-jarige Zweed hoe Portugal in de eerste tien minuten iets beter in het spel zat, zonder dat het echt gevaarlijk werd. Eenmaal schoffelde Wales-aanvoerder Ashley Williams de counterende Ronaldo onderuit. Eriksson gaf geen vrije trap, waar hij dat wel had moeten doen.

Het eerste gevaarlijke schot van Portugal ontstond in de zeventiende minuut. João Mário zag zijn schuiver buiten de zestien echter ruim voorlangs gaan. Namens de Welshmen toonde Bale zich de gevaarlijkste man. Een fraaie soloactie besloot hij met een poeier van afstand. Doelman Rui Patrício kreeg de bal echter recht in zijn handen geschoten. Ook Andy King creëerde doelgevaar uit een voorzet van Hal Robson-Kanu. Zo golfde het spel op en neer in het eerste bedrijf.

Vier minuten na de tijdelijke onderbreking brak Ronaldo de ban voor Portugal. De wereldvedette torende boven iedereen uit en kopte een voorzet van Raphaël Guerreiro fraai binnen: 1-0. Wales realiseerde zich dat het minimaal één doelpunt nodig had om een finaleplaats veilig te stellen maar voordat het de kans kreeg om zich daadwerkelijk terug te vechten, lag de 2-0 in het doel van keeper Wayne Hennessey. Op aangeven van the man himself, Ronaldo, rondde Nani af voor Portugal.

Wales bleef op zoek gaan naar een doelpunt. Een scherpe pass van Bale kwam terecht bij de doorgebroken invaller Sam Vokes. De controle van laatstgenoemde was echter niet zuiver genoeg. Bruno Alves verdedigde goed. Naarmate de wedstrijd vorderde begon Portugal het heft in handen te nemen. Het mocht het zichzelf aanrekenen dat het de 3-0 niet maakte. Ronaldo schoot een vrije trap maar net over de lat en ook Nani probeerde het van afstand. De rebound was voor Mário.

Met nog een kwartier op de klok zag Bale een schot van een meter of dertig tegen de handen van Patrício aan. Een paar minuten later leverde hij een identiek schot. Tussentijds zorgde ex-Roda JC-speler Danilo voor doelgevaar namens de Portugezen. Hennessey kon ternauwernood voorkomen dat de bal over zijn doellijn rolde. Een uitbraak van Ronaldo had vervolgens de 3-0 kunnen betekenen, maar Hennessey maakte zijn doel goed klein. De bal eindigde in het zijnet.

Tot een paar keer toe probeerde Bale nog iets te forceren, maar de absentie van Ben Davies en Aaron Ramsey bleek te veel van het slechte. Portugal wist de afwezigheid van de geblesseerde Pepe wel op te vangen en kwalificeerde zich uiteindelijk terecht voor de eindstrijd in het Stade de France.

Categorie:
Tag(s):