zondag, 31. juli 2016 - 20:33

PSV houdt sterk Feyenoord van zich af en wint JC Schaal

Amsterdam

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) PSV heeft de eerste officiële prijs van het nieuwe seizoen in de wacht gesleept. De landskampioen veroverde zondag de Johan Cruijff Schaal door bekerwinnaar Feyenoord met 0-1 te verslaan.

Feyenoord en PSV stonden drie keer eerder tegenover elkaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Eenmaal trokken de Rotterdammers aan het langste eind, terwijl de Eindhovenaren twee keer zegevierden. In 2008 troffen beide topclubs elkaar voor het laatst. Inmiddels zijn we acht jaar verder en werd in een sfeervolle Amsterdam ArenA afgetrapt voor wat een interessante wedstrijd zou worden, al werd het duel vroeg ontsierd door vuurwerkgooiers, afkomstig uit het Feyenoord-publiek.

In de eerste tien minuten oogde PSV iets sterker. De Eindhovenaren werden gevaarlijk via Andrés Guardado, die een vrije trap op de lat van de debuterende doelman Pär Hansson krulde. Luuk de Jong kopte de rebound over de lat. Wat volgde was een fase waarin de sfeer op de tribunes voor meer spektakel zorgde dan het vertoonde spel van beide clubs. Feyenoord begon nadrukkelijker op de voorgrond te treden en werd gevaarlijk via Dirk Kuyt, die een voorzet van Eljero Elia net miste.

Na een klein half uur gaf scheidsrechter Serdar Gözübüyük PSV een strafschop, nadat Karim El Ahmadi Jorrit Hendrix had gevloerd. Een makkelijk gegeven penalty, die niet werd benut door De Jong. De 25-jarige spits van PSV knalde de bal over het doel van Hansson. Het spel werd daarna feller, wat resulteerde in een gele kaart voor zowel Jens Toornstra als Jetro Willems. Gözübüyük was het opstootje tussen de twee kemphanen zat en slingerde het tweetal op de bon.

In de laatste tien minuten voor rust kwam PSV op voorsprong. Davy Pröpper kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en schoot het speeltuig knap diagonaal in het doel van Feyenoord: 0-1. Feyenoord kwam echter ongenadig fel uit de kleedkamer en creëerde in een tijdsbestek van twee minuten zowaar drie kansen. Tonny Vilhena schoot de bal op Jeroen Zoet, waarna de rebound van Kuyt op het hoofd van Guardado belandde. Toornstra schoot hard over.

Eindelijk was de wedstrijd los. Nadat een geplaatst schot van Jürgen Locadia rakelings langs het doel van Feyenoord zeilde, ontstond er voor Feyenoord een uitbraak met ruimte. Elia deed er echter te weinig mee en zag zijn schot geblokt worden. Feyenoord was wel de bovenliggende partij, ook in de daaropvolgende minuten. Guardado haalde een kopbal van Eric Botteghin van de lijn en Zoet moest handelend optreden bij een schot van Elia. Nicolai Jørgensen schoot de bal over het doel van PSV.

Ook invaller Bilal Basacikoglu stelde Zoet op de proef. PSV zakte in, leek meer bezig met het consolideren van de voorsprong. Feyenoord begon haar slotoffensief met een kans van invaller Michiel Kramer, maar de boomlange aanvaller schoot vanuit scoringsrijke positie naast en stond daarbij tevens buitenspel. In diezelfde periode had Botteghin zich in de voorhoede van de havenstedelingen gemeld. Trainer Giovanni van Bronckhorst liet Feyenoord alles of niets spelen.

Het werd niets. PSV kreeg in de slotminuut nog een dot van een kans via Willems, die in een één-op-één niet voorbij Hansson wist te komen. Het deed er niet meer toe. Het bleef 0-1.