zondag, 16. oktober 2016 - 17:08 Update: 16-10-2016 17:09

Zwak Feyenoord pakt in absolute slotfase toch winst bij NEC

Nijmegen

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Lange tijd leek Feyenoord zondag niet alleen het eerste puntenverlies of de eerste nederlaag van het seizoen in de Eredivisie te lijden.

Een intikker van Nicolai Jörgensen elf minuten voor tijd en een lucky van Michiel Kramer in de extra tijd zorgden er nog voor dat de Rotterdammers met een volle buit de uitwedstrijd tegen NEC afsloten: 1-2. De voorsprong op PSV bedraagt daardoor nu twaalf punten. Ajax kan de kloof zondagmiddag nog verkleinen tot vijf.

In de 68e minuut hield Bilal Basaçikoglu de bal met veel moeite binnen op de achterlijn. Binnen een seconde beukte Janio Bikel hem met bal en al over de kalklijn. Kenmerkend voor de middag. NEC was feller, strijdbaarder en vooral agressiever. Al vanaf de eerste minuut en liet daarmee zien hoe koploper Feyenoord het beste aangepakt moet worden. Een maand eerder liep PSV binnen 22 minuten al uit naar een 0-4 voorsprong. Met die achtergrond had trainer Peter Hyballa van de thuisclub een uitstekend plan in elkaar getimmerd waar de Rotterdamse ploeg weinig raad mee wist.

De equipe van trainer Giovanni van Bronckhorst was dit seizoen nog zonder puntverlies en leek op weg naar een uniek (club)record, maar de twee weken rust vormde blijkbaar niet de juiste voorbereiding. Steven Berghuis bleef ruim 65 minuten op de bank, omdat Van Bronckhorst de voorkeur gaf aan Basaçikoglu als rechtsbuiten. Jens Toornstra verhuisde daardoor naar de linkerkant. Een experiment dat volledig mislukte en Van Bronckhorst pas (te) laat herstelde. De eerste kans was wel voor de gasten. In de vierde minuut tikte Nicolai Jörgensen bij de tweede paal een verlengde corner in het zijnet.

Maar daarmee was de Rotterdamse koek in de eerste helft direct op. In de achtste minuut kwam NEC dan ook op voorsprong. Een mooie steekpass van Julian von Haacke belandde via een Rotterdams been voor de voeten van Mohamed Rayhi. De oud-PSV'er, die voor het eerst dit seizoen in de basis startte, haalde van net buiten de zestien met zijn rechter uit: 1-0. Doelman Brad Jones ging daarbij niet bepaald vrijuit. In de 26e minuut tekende Rayhi bijna voor zijn tweede treffer. Maar een prachtige lob na een mooie aanval belandde op het dak van het doel.

Weer vier minuten later keerde Jones, vorig jaar nog onder de lat in Nijmegen, een goede inzet van Reagy Ofosu. In de tweede helft liet NEC het spel logischerwijs over aan Feyenoord. Maar dat wist lange tijd geen gat in de Nijmeegse defensie te vinden. Vooral op basis van passie en strijd gingen de duels verloren. Zo had Feyenoord geluk dat de 2-0 niet snel viel. In de 62e minuut joeg Rayhi de bal met een volley over. En vier minuten later redde doelman Jones knap op een inzet van Kévin Mayi na een knappe actie van Ofosu.

Het offensief van Feyenoord, met de ingebrachte Berghuis en Michiel Kramer, leverde elf minuten voor tijd de gelijkmaker op. Eerst zag Berghuis op de paal eindigen. Nadat Dirk Kuyt de rebound via doelman Joris Delle op de andere paal zag belanden, scoorde Jörgensen van dichtbij: 1-1. Daarna ontstond er een onrustige slotfase, met kansen over en weer. In de extra tijd was daar toch de winnende treffer van de Kuipbewoners. Jörgensen knalde op de paal. De rebound viel tegen het hoofd van Kramer: 1-2.