zaterdag, 1. juli 2017 - 22:10

Van der Breggen pakt roze in de Giro Rosa

Van der Breggen pakt roze in de Giro Rosa
Foto: Van der Breggen pakt roze in de Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft op zaterdag de leiding gepakt in de tweede etappe van de Giro Rosa. De Olympische kampioene maakte deel uit van een kopgroep van drie, die ontsnapte uit een uitgedund peloton op de enige gecategoriseerde klim van de dag.

"Het was een goede dag en voor vandaag ben ik blij, maar er komen nog heel veel etappes," zegt Van der Breggen, die de roze trui voor het laatst aanhad in 2015.

De nieuwe klassementsleider sprintte naar de tweede plek in Mantareale Valcellina, achter etappewinnares Annemiek van Vleuten (Orica-Scott) en voor Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5). Het trio reed de laatste twintig kilometer voor het peloton uit en wist haar voorsprong te vergroten op wat uiteindelijk een vijf-koppige achtervolgende groep was, met daarin Giro Rosa-winnares van 2016 Megan Guarnier. De eerste leidster in deze Giro Rosa, Karol-Ann Canuel, eindigde in de derde groep.

"We verwachtten dat de klim zwaar zou zijn," zegt Van der Breggen. "In het koersprofiel ziet het er nog niet zo zwaar uit, maar het is mijn negende Giro. Ik weet inmiddels dat koersprofielen niet zo veel zeggen."

De eerste kilometers werden gedomineerd door een makkelijk te controleren kopgroep van twee rensters, met Claudia Koster (VéloConcept) en Nicole Hanselmann (Cervélo-Bigla). Tijdens hun ontsnapping pakten ze alledrie de tussensprints mee.

Daarna werd het tempo in het peloton verhoogd en werden de leiders net voor de voet van de klim gepakt. Op de klim werd het peloton vervolgens uit elkaar gereden.

Zo'n veertig rensters, waaronder vier rensters van Boels-Dolmans, bleven vooraan over op de steile beklimming. Van Vleuten versnelde net voor de top, pakte de KOM en ging ervandoor. Van der Breggen en Longo Borghini gingen erachteraan.

"Er was aardig wat vuurwerk op de klim," zegt Van der Breggen. "De grote voorsprong die we gisteren in de ploegentijdrit hebben gepakt was in ons voordeel vandaag, omdat we alleen maar hoefden te volgen."

Toen ze zich in de afdaling stortten hadden Van der Breggen, Van Vleuten en Longo Borghini een handjevol seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Onderaan en gedurende de laatste tien kilometer groeide het gat alleen maar. Op de finish was de voorsprong uiteindelijk bijna twee minuten.

"Voor mij was het niet echt belangrijk om een grote voorsprong op Annemiek en Elisa te pakken," zegt Van der Breggen. "Ik wilde ook Megan in een goede positie in het klassement houden. Ze heeft meegeholpen in de achtervolging."

Van der Breggen heeft in het klassement nu 18 seconden voorsprong op Van Vleuten. Guarnier staat op dit moment vierde op twee minuten. 

De etappe op zondag gaat over 100 kilometer van San Fior naar San Vendemiano.