vrijdag, 7. juli 2017 - 13:44

Grootste Nederlandse team ooit naar wereldspelen voor kleine mensen

Grootste Nederlandse team ooit naar wereldspelen voor kleine mensen
Utrecht

Op zaterdagmiddag 8 juli a.s. komt het Nederlandse sportteam van kleine mensen in Utrecht bij elkaar voor een gezamenlijke training en een teampresentatie. De twaalf sporters en een begeleider reizen eind juli af naar Canada om daar Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Wereldspelen voor kleine mensen, de World Dwarf Games 2017 (WDG). De sporters doen zowel aan individuele sporten (o.a. atletiek, badminton, zwemmen) als aan teamsporten (o.a. voetbal, basketbal) mee. Nooit eerder deden zoveel Nederlanders mee aan dit evenement. In 2013 deden drie Nederlanders mee, die met vijf medailles naar huis kwamen (drie goud, één zilver, één brons).

De groei van het Nederlandse team van kleine mensen is het resultaat van een grote toename aan sportactiviteiten voor deze doelgroep, die onder de vlag van de BVKM (Belangen Vereniging van Kleine Mensen) landelijk worden georganiseerd.

De World Dwarf Games 2017 worden van vrijdag 4 t/m zaterdag 12 augustus gehouden in de Canadese Universiteitsstad Guelph. Het is de 7e editie van dit vierjaarlijkse evenement, dat eerder onder meer in de VS en in Noord Ierland plaatsvond. Er worden zeker 400 sporters uit zo’n 20 landen van over de hele wereld verwacht. De sporttoernooien vinden deels op paralympisch niveau plaats, en daarnaast kunnen deelnemers zich ook op amateur niveau met elkaar meten. De Spelen zijn speciaal bedoeld voor mensen die bij volwassenheid korter dan 1,5 meter zijn. Naast de sportieve uitdaging van de spelen is ook het sociale element van belang: de bijzondere ervaring om met zo’n groot aantal kleine personen van over de hele wereld samen te zijn. Met deze en andere activiteiten van en voor kleine mensen krijgt ook de emancipatie en het zelfbewustzijn van kleine mensen een belangrijke impuls, en wordt beoogd het imago van kleine mensen in de samenleving positief te beïnvloeden.

Het Nederlandse team voor de WDG 2017 werd op zaterdag 17 juni jl. tijdens een interne presentatie voorgesteld aan de leden van de BVKM. Op zaterdag 8 juli zal het team in Utrecht samen met andere leden van de BVKM een voetbaltraining volgen en teamafspraken maken voordat later in juli naar Canada wordt gereisd. Het toenemende aantal sportactiviteiten speciaal van en voor kleine mensen is het resultaat van de inspanningen van de BVKM, deels in samenwerking met landelijke sportbonden en met steun van fondsen zoals de Johan Cruijff Foundation en de Dirk Kuijt Foundation.

Categorie:
Provincie: