woensdag, 18. december 2019 - 21:51 Update: 18-12-2019 21:54

Mathieu van der Poel uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2019

Logo NOC NSF

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen.

De 24-jarige Van der Poel kreeg op het NOS | NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse Afas Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Hij won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen. De zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel en kleinzoon van de dit jaar overleden Franse wielerheld Raymond Poulidor was niet aanwezig om de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst te nemen. Hij is in voorbereiding op een druk weekeinde veldrijden.

Jetze Plat Paralympiër van het Jaar

Jetze Plat is voor de tweede keer in zijn carrière uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Dat maakte minister Bruins van VWS bekend tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala. De 28-jarige Plat won dit jaar voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd op de WK para-cycling. Voorts veroverde hij voor het vierde jaar op rij de wereldtitel op de para-triatlon.

Plat is een sporter die voortdurend zijn grenzen opzoekt. Hij reed in maart een werelduurrecord op de wielerbaan van Alkmaar op de handbike. In dat uur legt hij maar liefst 44,7 kilometer af. De handbiker en triatleet was zelf niet aanwezig in de Afas Live in Amsterdam om de bijbehorende Jaap Edentrofee in ontvangst te nemen. Hij is op trainingsstage in Spanje. De andere genomineerden in deze categorie waren rolstoeltennisster Diede de Groot en paraskiër Jeroen Kampschreur. 

Hugo Haak Coach van het jaar

Hugo Haak is op het Sportgala uitgeroepen tot beste coach van het afgelopen jaar. De 28-jarige Nieuwegeiner bereikte als bondscoach van de baanwielrenners de wereldtitel met de teamsprinters in februari. Haak is sinds januari bondscoach van de baansprinters. Onder zijn leiding behaalde TeamNL achttien medailles bij de EK, WK en de Europese Spelen.

Naast Haak waren ook Ajax-trainer Erik ten Hag en Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse voetbalsters, genomineerd. Vorig jaar ging de eretitel naar twee trainers. Schaatscoach Jac Orie en tennistrainer Raemon Sluiter kregen toen evenveel stemmen.

Richard Krajicek krijgt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs 

Richard Krajicek heeft woensdag tijdens het Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De oud-tennisser, die in 1996 Wimbledon op zijn naam schreef, ontving in de AFAS Live uit handen van Marianne Timmer de bijbehorende plaquette. De oud-schaatsster won de prijs vorig jaar. De oeuvreprijs is na het overlijden van ‘vliegende huisvrouw’ Blankers-Koen in 2004 in het leven geroepen door sportkoepel NOC*NSF om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren. De laatste vijf winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Categorie:
Tag(s):