maandag, 17. mei 2021 - 16:43 Update: 17-05-2021 16:50

Publiek weer beperkt toegestaan in voetbalstadions door pilot met testbewijzen

Johan Cruijf ArenA
Foto: Archief EHF
Zeist

Er mag weer, in beperkte mate, publiek in de voetbalstadions. 'Dit in het kader van de pilot van de overheid met toegangstests. Het gaat om wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal (Eredivisie) en de play-offs voor promotie/degradatie (Eredivisie/Keuken Kampioen Divisie) en om een wedstrijd in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen', zo meldt de KNVB maandagmiddag.

Play-offs

De play-offs voor Europees voetbal vinden op 19 mei (halve finales) en 22 mei (finale) plaats. De nummer 5 t/m 8 van de Eredivisie komen tegen elkaar uit met als inzet een plaats in de tweede kwalificatieronde voor de Europa Conference League. Vanwege de late start van de competitie door de eerdere coronabeperkingen en de start van EURO 2020 op 11 juni zijn er geen returns mogelijk dit jaar.

Keuken Kampioen Play-offs

Bij de Keuken Kampioen Play-offs gaat het om promotie naar de Eredivisie of degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Deze reeks is afgelopen weekend van start gegaan. Bij de halve finales (20 mei) en finale (23 mei) is weer beperkt publiek welkom, zo heeft de overheid bekendgemaakt. Ook bij deze play-offs zijn er dit jaar geen returns.

Pure Energie Eredivisie Vrouwen

In de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is er in beperkte mate publiek toegestaan bij de wedstrijd PSV – FC Twente op 30 mei. Vanwege de coronabeperkingen is bij deze wedstrijden alleen thuispubliek toegestaan. De clubs die ‘uit’ spelen, kunnen volgens de regels van de pilot in het eigen stadion een public viewing organiseren.

Testen voor toegang

Om te onderzoeken hoe de samenleving met behulp van testbewijzen weer verder open kan, organiseert de overheid in april en mei pilots in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Met deze pilots wordt er gekeken naar onder meer de werking van de CoronaCheck-app, de ICT en de infrastructuur.

Geldig gratis testbewijs

Bij de pilots mogen bezoekers alleen naar binnen op vertoon van een geldig (gratis) testbewijs. Zij moeten zich bovendien aan de basismaatregelen houden: 1,5 meter afstand bewaren, handen wassen, mondkapje op waar dat verplicht is en bij klachten thuisblijven. De resultaten van deze pilots worden ook verwerkt in de ministeriële regeling, behorende bij de Tijdelijke wet testbewijzen covid-19. De Tweede Kamer heeft de wet onlangs goedgekeurd. De Eerste Kamer behandelt deze wet op 25 mei.

Categorie:
Provincie: