vrijdag, 23. februari 2018 - 12:46 Update: 23-02-2018 12:52

35 wetenschappers krijgen elk 1,5 miljoen euro voor eigen onderzoek

35 wetenschappers krijgen elk 1,5 miljoen euro voor eigen onderzoek
Foto: Archief EHF
Den Haag

In totaal 35 wetenschappers hebben door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ieder 1,5 miljoen euro toegekend gekregen om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Dit heeft NWO vrijdag bekendgemaakt.

Vici

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Met de premie kunnen de wetenschappers een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.

Eigen onderzoeksproject

De wetenschappers doen op verschillende gebieden onderzoek. Binnen de Vici zijn wetenschappers namelijk vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici laureaten gaan onder meer onderzoeken of ouders ‘onder de huid van hun kinderen kunnen kruipen’; of hun opvoeding kan leiden tot veranderde genexpressie bij het kind. Een ander onderzoek bekijkt hoe blootstelling aan racistische uitlatingen iemands eigen onbewuste vooroordelen beïnvloedt. 

Projecten

Voor een bijdrage aan het vraagstuk van voedselzekerheid wordt onderzocht hoe planten temperatuur gebruiken om reproductie te sturen en te optimaliseren. Ook wordt met de Vici een routekaart ontwikkeld om (rotbotgeleide) prostaatchirurgie te verbeteren. Dit is slechts een greep uit de onderzoeksonderwerpen.

Statistieken

Van de 233 aanvragen zijn er 88 (38%) door vrouwen en 145 (62%) door mannen ingediend. In totaal kregen 10 vrouwelijke kandidaten en 25 mannelijke kandidaten een beurs toegekend. De honoreringspercentages zijn hiermee respectievelijk 11 en 17 procent.

Vernieuwingsimpuls: over de Vici

De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. 

De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

Categorie:
Provincie:
Tag(s):