woensdag, 20. september 2006 - 9:33 Update: 04-09-2018 15:05

Kliniek voor kinderen met drankprobleem

Delft

De kinderafdeling van de Reinier de Graaf Groep in Delft opent een gespecialiseerd spreekuur 'Alcoholproblematiek bij kinderen'. Aanleiding hiervoor is een sterke toename van het aantal kinderen, wat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis wordt opgenomen. Deze ontwikkeling signaleert kinderarts Dr. Van der Lelij.

De polikliniek start in december 2006 in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. De patienten worden op het gespecialiseerd spreekuur gezien door kinderarts Van der Lelij en kinderpsycholoog De Visser.

Reden voor het opzetten van een gespecialiseerde polikliniek is, dat kinderen met alcoholproblemen op termijn risico lopen op hersenbeschadiging. Overmatig alcoholgebruik kan bij kinderen ook leiden tot directe schade aan andere organen in het lichaam. Secundair aan de alcoholintoxicatie worden overigens ook vaak andere medische problemen gezien, zoals onderkoeling in de winter of botbreuken ten gevolge van valpartijen.

Twee jaar geleden uitte dr. Van der Lelij voor het eerst zijn zorgen in een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. "In de jaren negentig werd er gemiddeld om de twee jaar een dronken puber in ons ziekenhuis opgenomen. Sinds 2000 neemt dat aantal systematisch toe. Op basis van verder onderzoek in de Delftse regio blijkt dat het aantal opnames van jongeren onder de 16 met een alcoholvergiftiging in vergelijking met eind jaren negentig is verzestienvoudigd". Opvallend is de stijging in het aantal tienermeisjes van 13-14 jaar, wat in korte tijd grote hoeveelheden alcohol nuttigt. "Een liter alcohol in twee uur tijd is geen uitzondering", aldus de kinderarts. Kinderartsen in het land beamen de trend.

Verder onderzoek wordt momenteel landelijk opgezet middels een samenwerking tussen het Delftse ziekenhuis, TNO en de Stichting Alcohol Preventie. Vanaf januari 2007 zal landelijk bijgehouden worden hoeveel kinderen in ziekenhuizen worden opgenomen met alcoholproblemen en wat de specifieke kenmerken van deze opnamen zijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):