vrijdag, 4. juli 2008 - 17:39

Gemeente Hoogeveen houdt processierups goed in de gaten

Hoogeveen

De schadelijke eikenprocessierups rukt steeds verder op naar het noorden van Nederland. De gemeente Hoogeveen gaat vanaf volgende week onderzoeken of de eikenprocessierups ook in de gemeente aanwezig is.

Op verschillende plekken in de gemeente worden vallen uitgezet. In de val zit een seksferomoon dat de mannelijke eikenprocessievlinder lokt. Aan de hand van de vangst kan vervolgens worden bepaald of er veel processierupsen aanwezig zijn in de gemeente. De vallen zijn dus geen bestrijdingsmiddel, maar een manier om de hoeveelheid aanwezige rupsen te schatten. De brandweer van Hoogeveen helpt met het ophangen van de vallen.

Aan de hand van de vangst maakt het bedrijf Biocontrole uit Wapserveen een prognose over de plaatsen waar de eikenprocessierupsen in 2009 te verwachten zijn. Als de rups inderdaad in grote getalen aanwezig is, kan de gemeente daardoor in vroeg stadium maatregelen nemen.

Eikenprocessierupsen komen vooral voor in zomereiken, maar ook op de Amerikaanse eik en de moeraseik. Overdag bevinden de rupsen zich in een nest en ‘s nachts gaan zij in ‘processie’ op zoek naar voedsel. Eikenbomen kunnen volledig worden kaalgevreten. De processierupsen hebben brandharen die hevige huidirritaties kunnen veroorzaken. Een eikenprocessierups bevat zo’n 700.000 brandharen met weerhaken. Eenmaal in de huid komt een giftige stof vrij (thaumetopoeine) die voor allergische reacties kan zorgen.
Provincie:
Tag(s):