vrijdag, 18. januari 2008 - 15:12

Rechter oordeelt over weekendarrangement

Amersfoort

De politierechter heeft donderdag een 21-jarige man uit Amersfoort veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf. De man was op 4 augustus en 22 december vorig jaar aangehouden wegens onder meer geweldpleging en bedreiging. Beide keren had de politie gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘weekendarrangement’.

Het weekendarrangement is een verzamelnaam voor een pakket aan maatregelen van de politie in Amersfoort en het Openbaar Ministerie. Het houdt onder meer in dat wie in het weekend wordt opgepakt wegens een serieus vergrijp pas op maandag weer op vrije voeten wordt gesteld.
De advocaat van de verdachte betoogde dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moest worden verklaard, omdat de termijn voor de inverzekeringstelling zou zijn misbruikt.

De officier van justitie stelde dat ook voor het uitbrengen van een dagvaarding iemand kan worden vastgehouden. Omdat pas op maandagmorgen alle relevante gegevens van een verdachte verzameld kunnen worden kan ook dan pas een dagvaarding worden uitgebracht, stelde hij. De rechter oordeelde dat het nog moeten uitbrengen van een dagvaarding op zich een zelfstandige grond is om de inverzekeringstelling te laten voortduren. Het Openbaar Ministerie was daarom ontvankelijk in haar vervolging.

De rechter oordeelde echter dat de man na de aanhouding op 4 augustus te lang had vastgezeten. De man had sneller een dagvaarding moeten krijgen. De aanhouding en de duur van de inverzekeringstelling op en na 22 december was wel conform de regels, oordeelde de rechter.
De man kreeg wegens verschillende vergrijpen een werkstraf van in totaal 170 uur en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De rechter hield daarbij rekening met het feit dat de verdachte in augustus te lang was vastgehouden. Hiervoor trok hij veertig uur werkstraf van de eis af.
Provincie:
Tag(s):