donderdag, 21. april 2011 - 18:43 Update: 19-09-2018 22:15

Defensie evacueert patiënten na overstroming Maas

Boxmeer

Met behulp van 2 Chinook-transporthelikopters van de luchtmacht hebben landmachtmilitairen donderdag verschillende medische evacuaties uitgevoerd vanuit het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.

De evacuaties maken deel uit van de oefening Rhino Redland die het Regionaal Militair Commando (RMC) Zuid en 13 Gemechaniseerde Brigade deze week houden.

Tijdens de oefening, waar verschillende krijgsmachtdelen aan meewerken, wordt een hoogwaterscenario nagespeeld waarbij de Maas overstroomt. Het ziekenhuis bevindt zich in de gevarenzone en de patiënten moeten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht.

Vanaf een snel opgezette hulppost van 13 Geneeskundige Compagnie werd een aantal oefengewonden met militaire ziekenauto’s naar een nabijgelegen landingsplaats gebracht. Daar werden de lotusslachtoffers, die gezien de aard van hun verwondingen door de lucht geëvacueerd moesten worden, overgedragen aan het militair medisch personeel aan boord van de 2 Chinooks.

Eerder deze week vond in het scenario een fotovlucht van een F-16 plaats. Hierbij werden zwakke plekken in de dijken gelokaliseerd die vervolgens door landmachtmilitairen werden verstevigd en bewaakt. Later deze oefening krijgen de deelnemers bijvoorbeeld ook nog te maken met plunderaars. Bij al de oefensituaties staat de samenwerking met de civiele hulpdiensten centraal.