woensdag, 10. augustus 2011 - 9:52 Update: 08-07-2014 0:57

Té rijk zijn levert ook problemen op

(Elf Voetbal) door Jan-Hermen de Bruijn
Wesley Sneijder is onzeker over zijn toekomst last ik dit weekend op de website van Elf Voetbal. Net als wij zegt ook hij alleen maar dátgene te weten dat in de kranten staat. Niet veel dus.

Eerlijk gezegd waag ik dat te betwijfelen en is Wesley vooral diplomatiek bezig. Hij is immers een publiek geheim dat Internazionale dringend geld nodig heeft en Sneijders weeksalaris van ruim twee ton eigenlijk niet meer kan opbrengen. En dus met een levensgroot probleem zit dat alleen door een steenrijke andere club kan worden opgelost. En Inters grootste probleem: er zijn er daar steeds minder van.

Snijders grootste - en mogelijk enige - hoop ligt in een overgang naar Manchester. Maar ook daar groeien de bomen niet tot aan de hemel. Bij United is Chief Executive David Gill er na langdurig onderhandelen niet uitgekomen met de vertegenwoordigers van Snijder niet uitgekomen. En bij het nog veel rijkere City komen de Sjeiks uit Abu Dhabi er steeds meer achter dat onbeperkt geld uitgeven vaak tot grote problemen lijdt.

Eerst de situatie bij United maar even. Eind mei leerde Alex Ferguson op Wembley hoe groot het gat is geworden tussen zijn United en FC Barcelona, de beste club ter wereld. Wil Manchester United onder zijn leiding ooit nog eens de Champions League winnen, dan moet er een drastische kwaliteitsinjectie komen. Inmiddels is er al 57 miljoen euro geïnvesteerd in spelers als Ashley Young, doelman David de Gea en Phil Jones van Blackburn Rovers. Maar omdat tegelijkertijd ook Edwin van der Sar en Paul Scholes hun loopbaan beëindigden en enkele andere nuttige krachten werden verkocht, is er hooguit sprake van het op peil houden van de kampioensselectie. Niet van een versterking.

Sneijder is zo'n versterking. Maar de kosten zijn ook waanzinnig hoog. Om te beginnen is er het transferbedrag van € 36 miljoen dat Internationale wil hebben. Vervolgens brengen Snijders vierjarige contract met een jaarsalaris van een kleine € 12 miljoen alsmede de nodige bonussen de totale kosten op zeker € 90 miljoen. Een waanzinnig bedrag waartegen Gill voorlopig "nee" heeft gezegd. De boodschap is duidelijk: wil Sneijder volgend jaar gaan spelen voor de Europese kampioen, dan zal hij financieel water in de wijn moeten doen.

Datzelfde is het geval als Manchester City zich bedekt en tóch Sneijder prefereert boven de wat goedkopere Samir Nasri van Arsenal die komende zomer transfervrij is. Niet alleen scheelt dat veel in transfergeld, ook Nasri's salariseisen zijn lager dan die van de Nederlandse spelverdeler.

Voor City is dat belangrijk, want vanuit Abu Dhabi heeft ook de City's Chief Executive Garry Cook te horen gekregen dat ook de Sheiks inmiddels genoeg hebben van de financiële wanorde bij hun speeltje. Wat ze vooral zo dwars zit is het feit dat de club inmiddels zo veel spelers heeft, dat manager Roberto Mancini zich er geen raad mee weet. Binnenkort komt het moment dat hij, zowel aan de Premier League als ook aan de UEFA een lijst van 25 spelers moet overhandigen die komend seizoen speelgerechtigd zijn in de competitie en in Europa.

Inmiddels heeft hij spelers als Craig Bellamy, Wayne Bridge, Emmanuel Adebayor, Roque Santa Cruz en Nedum Onouha daarom laten weten dat - wat er ook gebeurd - hij komend seizoen geen beroep op ze zal doen en dat ze op zoek moeten naar een andere club. De spelers hebben de mededeling ter kennisgeving aangenomen, maar tegelijkertijd laten weten niet van plan te zijn elders voor minder geld te gaan voetballen.

En zo zit Manchester City met een geweldige kostenpost. De vijf spelers verdienen gezamenlijk een half miljoen euro PER WEEK, een astronomisch bedrag voor wat spelers die rondhuppelen in het hoogste jeugdteam. En dan reken ik het salaris van Carlos Tevez (ruim twee ton per week) nog niets eens mee. De sterspeler heeft heimwee, wil terug naar Zuid Amerika en is inmiddels ook nutteloos voor City.

Geen wonder dat ze in Abu Dhabi niet vrolijk worden als ze in de Gazzetta dello Sport moeten lezen dat City inmiddels een akkoord bereikt heeft met Internazionale. Geld uitgeven kan iedereen, goed op de centen passen is een heel ander verhaal. Nee, té rijk zijn is ook niet makkelijk.
Categorie:
Tag(s):