vrijdag, 8. juni 2012 - 23:00 Update: 08-07-2014 0:51

'Eerste wedstrijd vitaal voor Oranje'

(ELF voetbal) Nederland begon het WK 2010 in Zuid-Afrika met een 2-0 zege op Denemarken en behaalde uiteindelijk de finale. Oranje start morgen (18:00 uur) opnieuw tegen de Denen.

Ligt een finaleplaats opnieuw in het verschiet? Dirk Kuyt sluit dat niet uit, al is een nieuwe overwinning op Denemarken dan wel vitaal. "Het WK heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om de eerste wedstrijd te winnen. Dat moeten we nu weer doen. Denemarken heeft zich sindsdien in positieve zin ontwikkeld. Van de zes wedstrijden die ze de afgelopen jaren tegen Portugal speelden, hebben ze er vijf gewonnen. Dat geeft aan dat zij als elftal stabieler en sterker zijn geworden. Op het WK was het een stugge en lastige wedstrijd van de lange adem, waarin wij de controle hadden."

Ibrahim Afellay is naar eigen zeggen klaar voor de ontmoeting met de equipe van bondscoach Morten Olsen, ondanks dat hij in het voorbije seizoen nauwelijks speelminuten heeft gemaakt voor FC Barcelona. "Ik heb me nooit blind gestaard op het EK. Dan ga je jezelf alleen maar gek maken en als je dan niet redt is de teleurstelling alleen maar groter. Je legt jezelf dan alleen maar onnodig veel druk op. Je moet de natuur haar gang laten gaan. Het belangrijkste was om weer te kunnen doen, wat ik het liefst doe: voetballen. Misschien heeft het feit dat ik rustig ben gebleven en niks heb geforceerd wel bijgedragen aan mijn snelle herstel. Natuurlijk heb ik moeilijke momenten gekend, maar ik heb keihard gewerkt. In dat opzicht verbaast het me niet dat ik zo snel ben hersteld. Misschien zegt dat ook wel wat over mijn mentaliteit. Ik voel me sterker dan ooit en ben er klaar voor. Ik heb inmiddels al voldoende kilometers gemaakt in de afgelopen twee oefenwedstrijden. Maar ik kan niks met de term wedstrijdfit. Als je twintig wedstrijden achter elkaar als een drol speelt, ben je dan wedstrijdfit? Als je dagelijks met de beste spelers ter wereld op het veld staat, dan word je erin meegetrokken. Voor mij heeft een training op dat niveau misschien nog wel meer waarde dan een wedstrijd", herhaalt de 26-jarige vleugelaanvaller nog maar eens in gesprek met Metro.

"Wanneer het EK geslaagd is? Wij spelen in de zwaarste poule, dat is wel duidelijk. We moeten het echt van wedstrijd tot wedstrijd bekijken, dus je kunt niet zeggen wanneer het toernooi geslaagd is. Het liefst rollen we iedere tegenstander op met mooi voetbal, maar met minder mooi voetbal het EK winnen is ook prima. Het maakt mij niet uit op welke positie ik dan speel. Nee, ik ben een rasvoetballer, net zoals Arjen Robben. Wij spelen vooral op gevoel. En dat geldt ook voor Wesley Sneijder en Robin van Persie. Als we onderling van posities wisselen, dan gaat dat vooral op intuïtie. Je moet niet het veld opgaan met een pak regels", besluit de oud-middenvelder van PSV.

Ruud Gullit wilde nog even wat kwijt over de kleine groep Poolse 'supporters' die zich schuldig hebben gemaakt aan het doen van racistische uitingen jegens diverse internationals van het Nederlands elftal. "Het is triest dat we nu over racisme moeten praten. Ik hoop vooral dat dit een incident was. Het is jammer dat een aantal mensen het EK voor iets negatiefs gebruikt. Polen en de Oekraïne hebben nu juist de kans te laten zien wat voor moois de landen te bieden hebben. Ik heb al zoveel aardige mensen ontmoet en voel me hier erg welkom", aldus de 49-jarige Amsterdammer.
Categorie:
Tag(s):