woensdag, 11. januari 2012 - 10:45

Man gepakt voor pasfraude van half miljoen

Coevorden

Inzake het onderzoek naar fraude met bankpassen door jongeren heeft de politie afgelopen weekend de hoofdverdachte, een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, in Dordrecht aangehouden. Hij is overgebracht naar Drenthe en ingesloten in afwachting van het onderzoek.

Voor dit onderzoek had de politie in de zomermaanden al 26 verdachten verhoord. Hiervan is het dossier in juli 2011 naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Destijds was de hoofdverdachte nog voortvluchtig.

Het gaat om een onderzoek waarin jongeren hun bankpas met pincode ter beschikking hebben gesteld waarna de rekening werd gebruikt om gestolen geld door te sluizen. In maart 2011 heeft de politie al gewaarschuwd dat op grote schaal jongeren in Coevorden en Emmen hun rekening met bankpas hiervoor, al dan niet uit vrije wil en tegen vergoeding, ter beschikking stelden aan ronselaars. Na deze waarschuwing zijn er geen nieuwe zaken meer gemeld bij de politie.

Deze zaak kwam aan het rollen nadat vanaf december 2010 meerdere meldingen van vermiste bankpassen bij de politie waren binnengekomen. Ook meldden jongeren dat hun bankrekening om onduidelijke redenen was geblokkeerd. Door al deze meldingen bij elkaar te leggen ontstond het beeld dat op grote schaal fraude werd gepleegd met deze bankpassen.

In het onderzoek dat volgde kwam aan het licht dat ongeveer 30 jongeren uit Zuid-Oost Drenthe betrokken waren bij deze vorm van fraude. Hun bankpas met pincode werd onder valse voorwendselen of door geweld of bedreiging daarmee afhandig gemaakt. De rekeningen werden vervolgens gebruikt om gestolen geld door te sluizen.

Dit gestolen geld is afkomstig van gedupeerden uit heel Nederland. Deze gedupeerden reageerden op valse e-mails, ogenschijnlijk afkomstig van hun bank. Maar in werkelijkheid kwamen deze zogenaamde ‘phishing-mails’ van de hoofdverdachte.

Door te reageren kwamen ze op de nepsite van de bank terecht, beheerd door de 23-jarige hoofdverdachte. Door de vragen te beantwoorden en de gevraagde gegevens te verstrekken kreeg deze hoofdverdachte de beschikking over de benodigde gegevens van de gedupeerden. Daarmee kon hij het geld van de rekening halen.

In dit onderzoek zijn 29 aangiftes behandeld, waarbij naar schatting een half miljoen euro is buitgemaakt. De rekeningen van de jongeren werden vervolgens gebruikt om het gestolen geld weg te sluizen. Van de 26 verdachten zijn er 8 verhoord omdat ze als ronselaars voor de pasjes met pincode zorgden. Zij zorgden er voor dat de pasjes door de 23-jarige hoofdverdachte konden worden gebruikt. De overige 18 zijn jongeren, een aantal van hen is minderjarig, die hun pasjes hiervoor hebben laten gebruiken tegen vergoeding.
Provincie:
Tag(s):