zaterdag, 13. april 2013 - 10:49 Update: 03-07-2014 0:59

Misschien 23 graden op eerste warme zomerse dag

foto van warme zomerse dag | fbf
Foto: Bon
De Bilt

Op de meeste plaatsen wordt het zondag de eerste warme dag van het jaar volgens de meteorologen van weeronline.nl. Het wordt 20 tot 23 graden, alleen het uiterste noorden en de kust moet het doen met een graadje onder de 20.

Zondagochtend kunnen de vroege vogels onder ons nog wat lichte regen verwachten. In de loop van de ochtend wordt het droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Het noordoosten houdt het langst te maken met bewolking en kans op wat regen. In de zon en in de warme lucht schiet de temperatuur omhoog. Het wordt op veel plaatsen 20 graden, de eerste officiële warme dag van 2013! Op de Wadden blijft de temperatuur flink achter, door wind over het koude water van de Waddenzee.

Eerste warme dag van het jaar

Op een warme dag komt de temperatuur in De Bilt boven de 20 graden uit. Vorig jaar noteerden we de eerste warme dag precies op Koninginnedag. Op 30 april werd het 22,4 graden in De Bilt. De vroegste warme dag ooit was op 17 maart 1990. Het werd toen 20,6 graden.

Dit jaar werd het in Eindhoven tot nu toe het warmst met 18,8 graden op 6 maart.

Een dagrecord zit er zondag niet in. Op 15 april 2007 werd het 28,9 graden Celsius. Dat was ook gelijk de hoogste temperatuur ooit in april gemeten in De Bilt. Een top-10 notering lijkt wel mogelijk.

Zonkracht 4, witte huid kan gemakkelijk verbranden

Met zonkracht 4 kunnen we snel een kleurtje opdoen, maar let op; onze witte winterhuid verbrand gemakkelijk. Vrijwel allesport- en recreatieweercijfers scoren hoog! Voor het korte rokje waait het (misschien) iets te hard. Er staat namelijk een matige tot vrij krachtige zuidenwind.

Maandag wordt de warmste lucht langzaam naar het oosten verdreven. Dit gaat gepaard met wolkenvelden en een aantal buien. In het oosten is daarbij kans op onweer. Voor de neerslag uit wordt het langs de oostgrens mogelijk nog 20 graden. Aan zee haalt de temperatuur maximaal 15 graden.

Provincie:
Tag(s):