dinsdag, 1. april 2014 - 16:13 Update: 03-07-2014 0:39

Voltallig college Woerden doet aangifte tegen Geert Wilders

Foto van Geert Wilders en beveiliger bij auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Woerden

De leden van het college van B&W sluiten zich aan bij de nog steeds groeiende groep mensen, die vinden dat Geert Wilders over de schreef is gegaan. 'Zij hebben dinsdag aangifte gedaan bij de politie', meldt de gemeente Woerden dinsdag.

Aanzet tot discriminatie
De aangifte is een reactie op de uitlatingen die Wilders 19 maart deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. „Minder, minder, minder”, scandeerde de zaal. „Dan gaan we dat regelen”, reageerde de PVV-leider. Met name deze laatste opmerking van de heer Wilders is voor het college aanleiding aangifte te doen.

Het college van B&W erkent dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, maar dat Geert Wilders hiermee over de schreef is gegaan. Hiermee zaait hij haat en zet groepen inwoners van Nederland tegen elkaar op. Door het opruiende karakter van de gebeurtenis zet hij mensen feitelijk aan tot discriminatie. Iets dat bij wet verboden is. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland recht heeft op gelijke behandeling. Aanzetten tot haat of discriminatie is ook strafbaar (artikel 137d).