maandag, 5. oktober 2015 - 15:06 Update: 05-10-2015 22:01

Directeur Bart Combée Consumentenbond krijgt 'De meester Kackadoris prijs'

Sleeuwijk

Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond, heeft dit jaar De meester Kackadoris prijs gewonnen. Dit meldt de Vereniging tegen de Kwakzalverij maandag.

Bart Combée,  de directeur van de Consumentenbond, heeft dit jaar De meester Kackadoris prijs gewonnen. Dit meldt de Vereniging tegen de Kwakzalverij maandag. De bijzondere prijs wordt door Vereniging tegen de Kwakzalverij jaarlijks gegeven aan een persoon of instelling die het meeste heeft bijgedragen aan het aanjagen van de kwakzalverij. 'Dit jaar heeft een opmerkelijke prijswinnaar opgeleverd', aldus de vereniging.

Kwakzalvers zelf, zoals homeopaten, natuurgeneeskundigen, acupuncturisten, manueel therapeuten of chiropractoren, komen niet in aanmerking voor de prijs. Volgens de Vereniging is Bart Combée er verantwoordelijk voor dat zijn leden verkeerd worden voorgelicht over homeopathische middeltjes.

Van de minister van VWS mag men geen gezondheidsclaims vermelden bij middelen waarvan de werking niet bewezen kan worden door middel van wetenschappelijk onderzoek. Daarmee kregen fabrikanten van homeopathische middeltjes een onoverkomelijk probleem, aangezien zij al 200 jaar niet wetenschappelijk kunnen aantonen dat de middelen ergens goed voor zijn.

'Bart Combée wendde zich desondanks in 2014 tot de minister van VWS met het dringende verzoek dit sinds 2012 geldende verbod ongedaan te maken. Dus als een fabrikant zegt dat een bepaald homeopathisch middel helpt tegen hooikoorts, terwijl dat nooit bewezen is, dan mag dat van Bart Combée er rustig op staan. Zijn argument: 'Een niet onaanzienlijke groep consumenten gelooft dat zij baat hebben bij homeopathische middelen', aldus de Vereniging.

'Hij vindt dat consumenten geholpen moeten worden bij hun keuze. Daarbij zou 'enige informatie' gewenst zijn, zegt hij. Hij doelt kennelijk op de fabeltjes die producenten van homeopathische middeltjes vroeger op hun verpakkingen zetten'.

De minister doet met haar 'claimverbod' in feite niets anders dan het uitvoeren van de kerntaak van de consumentenbond namelijk de burger beschermen tegen bedrog. In plaats van de minister bij te vallen, is de Vereniging van mening dat Bart Combée meewerkt aan consumentenmisleiding en daarmee zijn 500.000 leden op het verkeerde been zet.