zaterdag, 16. januari 2016 - 9:25

Om als eerste te finishen, moet je eerst finishen in Dakar, weet De Rooy

Om als eerste te finishen, moet je eerst finishen in Dakar, weet De Rooy
Dakar

Je bent er nooit ‘bijna’, zeker niet in de Dakar. Gerard de Rooy weet dat beter dan wie dan ook. Daarom neemt hij geen enkel risico, niet in de voorlaatste etappe en niet in de laatste. “Ik heb een goede marge, maar desnoods rij ik de laatste etappe in z’n twee naar de finish.”

De Rooy heeft zijn tweede Dakarzege binnen handbereik en hij weigert die te laten schieten. Maar hij beseft dondersgoed dat niets vanzelfsprekend is, ook niet met Rosario in zicht. “Kijk wat er vandaag allemaal is gebeurd: de Tatra van Gert Huzink uitgebrand, Dmitri Sotnikov die de motor van zijn Kamaz opblaast. Het kan me niet schelen hoe, maar ik breng mijn Iveco Powerstar naar het podium. Ondersteboven, binnenstebuiten, dat maakt me niets uit. Maar om als eerste te finishen, moet je eerst finishen.”

Petronas Team De Rooy Iveco nam in de twaalfde etappe het zekere voor het onzekere. Federico Villagra mocht voor zijn eigen kansen gaan om de etappe te winnen, maar Ton van Genugten moest wachten om rugdekking te geven aan de leider in het algemeen klassement, voor het geval dat. “Ton heeft gewacht en we hebben de hele dag samen gereden,” legde De Rooy uit. “Inhalen was in deze etappe bijna niet mogelijk. In het begin gingen we door een bergpas, met allemaal nauwe paadjes, daarna kwam er een gedeelte met veel stof.”

De Rooy’s naaste rivaal Airat Mardeev nam evenmin enig risico en daardoor pakte De Rooy, die vijfde werd, de minuten terug die de Rus in etappe 11 had gewonnen. “Voor ons allebei gold dat we alleen maar konden verliezen,” wist De Rooy. “Hij moet zijn positie verdedigen zoals ik de mijne.

Voor Van Genugten betekende het negen minuten moeten wachten op De Rooy een beetje meer druk in het klassement. Met 180 kilometer proef te gaan heeft hij 11 minuten over op nummer 5 in de ranglijst. “Het zou jammer zijn als ik dat zou verliezen, maar de Dakar winnen als team is belangrijker dan of ik vierde of vijfde word,” zei de coureur van de Iveco Trakker.
Voor Federico Villagra stond er nog wel wat op het spel: een mogelijke etappezege en een kleine kans om een gooi te doen naar de tweede plaats in het klassement. De Argentijnse bestuurder van de #514 Powerstar deed wat hij kon, maar moest op deze proef zijn meerdere erkennen in Peter Versluis. De tweede tijd was ook niet genoeg om een serieuze bedreiging te vormen voor de tweede plaats van Mardeev.
Wie wel profiteerde van de etappe was Pep Vila. De Spanjaard met de tweede Petronas Team De Rooy Iveco Trakker werd elfde in de etappe, maar belangrijker was dat hij in het klassement de top 10 in schoof.

“Het zou geweldig zijn om met vier Iveco’s in de top 10 te finishen,” zei De Rooy. “Het is nog altijd jammer dat we Ales Loprais al zo vroeg in de rally moesten missen, maar ik had nooit durven dromen van een scenario met Petronas Team De Rooy Iveco’s op 1, 3, 4 en 10. We gaan er alles aan doen om dat vast te houden.”

Categorie:
Tag(s):