vrijdag, 26. augustus 2016 - 8:01 Update: 26-08-2016 8:07

Autosector behaalt hogere omzet eerste helft 2016

Autosector behaalt hogere omzet eerste helft 2016
Foto: fbf
Den Haag

In het eerste halfjaar heeft de auto- en motorbranche 7,5 procent meer omgezet dan in de eerste helft van 2015. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal lag de omzet voor alle deelbranches hoger dan een jaar eerder. Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche.

Bedrijfsautobranche

Sinds 2011 nam de omzet van de auto- en motorbranche in de eerste zes maanden niet zo sterk toe als dit jaar. Het sterkst steeg de omzet binnen de bedrijfsautobranche met 15 procent. Eerder meldde CBS al dat deze branche flink in de lift zit. 

Autoservice

De autoservicebedrijven realiseerden een omzetstijging van ruim 8 procent, de grootste halfjaarlijkse stijging in veertien jaar. In de grootste deelbranche, de personenautobranche, was de omzet in de eerste helft van 2016 ruim 7 procent hoger dan het jaar ervoor. Het is de hoogste omzetgroei sinds 2000.

Vertrouwen autosector weer positief

De stemming onder ondernemers in de auto- en motorbranche is aan het begin van het derde kwartaal weer positief. De indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van -0,9 aan het begin van het tweede kwartaal naar 4,0 aan het begin van het derde kwartaal. 

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan de positieve omzetontwikkeling in het tweede kwartaal. Over de omzetontwikkeling voor het derde kwartaal en de handelsvoorraden zijn de ondernemers minder optimistisch.

De ondernemers in de branche verwachten al twee kwartalen geen krimp van de personeelssterkte. Zo optimistisch zijn ondernemers al vier jaar niet geweest . Aan het begin van het derde kwartaal waren er evenveel ondernemers die een krimp van personeel verwachtten als ondernemers die personeelsgroei verwachtten. 

Aan het begin van het tweede kwartaal waren ondernemers nog positiever. Toen verwachtte per saldo 2 procent van de ondernemers dat de personeelssterkte zou gaan toenemen.

Toename vacatures

Dat ondernemers voor het eerst in lange tijd geen personeelskrimp voorzien, valt samen met de toename van het aantal vacatures. In het tweede kwartaal van 2016 nam het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche toe met 800 tot in totaal 2600, het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):