vrijdag, 11. november 2016 - 12:14 Update: 11-11-2016 12:29

Winterbanden zorgen voor meer grip in winter ook als er geen sneeuw ligt

 Winterbanden zorgen voor meer grip in winter ook als er geen sneeuw ligt
Foto: Delticom AG
Amsterdam

Nu we langzamerhand het winterseizoen weer in gaan is het goed om eens na te denken over de voordelen die winterbanden hebben.

Nederland

Een groot misverstand is dat nog veel automobilisten denken dat het aanschaffen van winterbanden alleen zin heeft wanneer je met je auto naar de wintersportgebieden gaat maar ook in Nederland zorgen winterbanden voor meer veiligheid zelfs als er geen eens sneeuw ligt. 

Hoe zit dat dan precies? 

Als de winter in Nederland zijn intrede doet dan zakt de gemiddelde temperatuur tot onder de 7 graden Celsius. Bij een strenge winter, dus als het heel erg hard vriest, zakt de gemiddelde temperatuur ook overdag verder naar beneden.

Langere remweg 

Het rubber van de normale (zomer)band wordt door deze lagere temperatuur sneller hard dan het veel zachtere rubber van de speciale winterband. Hierdoor heb je met de zomerband in de winter minder grip op het wegdek ook als er geen sneeuw ligt en heb je een aanzienlijk langere remweg en glijd je sneller uit in een bocht. 

Winterbanden bieden dus vanaf 7 graden Celsius en natuurlijk daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En in Nederland komt juist die situatie in de winter veelvuldig voor.

Meer grip door lamellen

De oplossing is dus de aanschaf van winterbanden waarvan het rubber een flink stuk zachter is en dus voor betere grip zorgt tijdens de winter. Bovendien heeft de winterband een speciaal profiel met meerdere zogenaamde lamellen oftewel insnijdingen waardoor de grip ook een stuk beter is ten opzichte van een zomerband.

Daarbij is het, net als bij zomerbanden, wel van belang dat er voldoende profieldiepte op de winterband aanwezig is wil je het gewenste effect, namelijk meer grip, blijven behouden. Voor winterbanden geldt daarom een minimale profieldiepte van 4 millimeter dus 2 millimeter meer dan bij de zomerband waar 2 millimeter het minimale vereiste is. Nieuwe winterbanden worden verkocht met profieldieptes van rond de 9 mm.

Oriënteren 

En heb je al wel winterbanden, check dan aan het begin van het winterseizoen of er nog voldoende profiel op zit, wil je veilig blijven rijden. Heb je nog geen winterbanden oriënteer je dan goed welk type winterband er voor jouw auto te koop is. Heb je bovendien geen zin om zelf vieze handen te maken dan is er ook de mogelijkheid om bij de aanschaf van je nieuwe winterbanden deze ook meteen in één keer door de professional te laten monteren zoals dat bijvoorbeeld is te regelen bij banden-giga.nl.  

Categorie:
Provincie: