vrijdag, 9. december 2016 - 8:02

Veel auto’s in grote steden ondanks laag autobezit

Veel auto’s in grote steden ondanks laag autobezit
Foto: Mitsubishi
Amsterdam

In Den Haag, Haarlem, Capelle aan den IJssel en Maassluis is het autobezit per vierkante kilometer het hoogst. Net als in andere stedelijke gemeenten is het aantal auto’s per huishouden hier op of onder het Nederlandse gemiddelde. Maar omdat bewoners in deze steden dicht op elkaar wonen, staan er toch veel auto’s geparkeerd. Dat meldt CBS.

Meeste auto’s van particulieren in Amsterdam

Het aantal personenauto’s op naam van particulieren nam in 2015 toe tot bijna 7,2 miljoen, ruim 1 procent meer dan in het jaar daarvoor. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven staan de meeste auto’s geregistreerd. Deze gemeenten zijn samen goed voor een tiende van alle personenauto’s in Nederland.

Minste auto’s per huishouden in sterk stedelijke gemeenten

Er zijn in Nederland gemiddeld 93 personenauto’s per 100 huishoudens. Sterk stedelijke gemeenten hebben gemiddeld een laag aantal personenauto’s per huishouden en niet-stedelijke gemeenten hebben juist een hoog aantal personenauto’s per huishouden.

In de sterk verstedelijkte gemeenten Amsterdam, Delft, Groningen, Rotterdam en Den Haag is het autobezit met 0,4 tot 0,6 auto’s per huishouden het laagst. In de niet-stedelijke gemeenten Mill en Sint Hubert, Landerd, Buren, Tubbergen, Alphen-Chaam en Staphorst is het aantal personenauto’s met 1,4 auto’s per huishouden het hoogst.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):