donderdag, 8. februari 2024 - 11:12 Update: 08-02-2024 11:14

Motorrijtuigenbelasting stijgt gemiddeld met bijna 7 procent

Foto van auto en euro | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Rijk en de provincies verwachten in 2024 gezamenlijk ruim 6,8 miljard euro aan wegenbelasting te ontvangen.

Groningen en Drenthe geen verhoging

'Dat is ongeveer 422 miljoen euro (6,6 procent) meer dan in 2023. Behalve Groningen en Drenthe verhogen alle provincies de opcententarieven van de motorrijtuigenbelasting', zo meldt het CBS donderdag.

Opcenten

Het Rijk verwacht in 2024 ruim 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te ontvangen, ongeveer 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Het wegenbelastingtarief exclusief opcenten, dat is de extra provinciale component van de motorrijtuigenbelasting, is met ongeveer 10 procent gestegen.

Vrijstelling

Belastingmaatregelen, zoals de (gedeeltelijke) vrijstelling van deels of volledig elektrische voertuigen, hebben een remmend effect op de verwachte opbrengsten.

Noord-Holland ondanks verhoging wegenbelasting nog steeds het goedkoopst

Bijna alle provincies verhogen het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting, het opcententarief. De verhoging is het grootst in Noord-Holland, waar het tarief wordt verhoogd van 67,9 procent naar 77,4 procent. Ondanks deze verhoging hanteert Noord-Holland nog steeds het laagste opcententarief van alle provincies.

Opbrengst provincies bijna 1,9 miljard 

Zuid-Holland hanteert met 98,7 procent het hoogste tarief. In totaal verwachten de provincies bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te gaan incasseren, 4,2 procent meer dan in 2023.

Categorie:
Provincie: