zondag, 6. maart 2016 - 15:37 Update: 06-03-2016 15:48

Koenders en Ploumen sturen ambassadeur naar Honduras

Koenders en Ploumen sturen ambassadeur naar Honduras
Foto: RVD
Den Haag/Honduras

Ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sturen de Nederlandse ambassadeur in Costa Rica naar Honduras om aandacht te vragen voor de moord op mensenrechtenactiviste Berta Cáceres. Dit melden beide ministeries zondag.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Cáceres, die zich inzette voor de rechten van inheemse gemeenschappen in Honduras, in haar huis is vermoord.  

Koenders en Ploumen roepen de Hondurese autoriteiten op de daders op te sporen en te berechten. Ook zal de Nederlandse ambassadeur er bij de Hondurese autoriteiten op aandringen zich in te spannen voor een mensenrechtenklimaat waarin mensenrechtenverdedigers zoals Berta Cáceres en journalisten veilig hun werk kunnen doen. 

Koenders: 'Moedige mensen als Cáceres moeten zonder intimidatie en bedreiging kunnen werken. Met het sturen van de ambassadeur geven we het belangrijke signaal af dat de wereldgemeenschap meekijkt en dat we blijvend aandacht zullen hebben voor Cáseres' nalatenschap en de belangrijke strijd die zij vol overtuiging heeft gevoerd. Niemand mag ongestraft met deze moord wegkomen.' 

Volgens minister Ploumen staat de moord op Cáceres niet op zichzelf: 'Dit is een vreselijk drama voor de mensen die Berta Cáceres kenden en van haar hielden. Maar het maakt ook pijnlijk duidelijk hoeveel werk er nog te doen is door mensen als zij: pas als de rechten van kwetsbare groepen worden beschermd en gerespecteerd, komt er een einde aan dit soort geweld.' 

Ploumen organiseert aanstaande dinsdag de tweede High level multistakeholder dialoog over landrechten, waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid de eerste resultaten bespreken van deze unieke samenwerking en afspraken maken over hoe het recht van kwetsbare groepen als inheemse gemeenschappen en vrouwen om hun eigen land te bezitten en te bewerken beter kan worden gewaarborgd.  

Berta Cáceres was de oprichter van de Council of Indigenous Peoples of Honduras (COPINH), een van de lokale partners van FCAM (Fondo Centroamericano de Mujeres) en Both Ends, twee strategische partners van het ministerie. Het ministerie heeft nauw contact met hen over de zaak.

Categorie:
Provincie: