woensdag, 9. maart 2016 - 19:55 Update: 10-03-2016 8:36

Nederlands marineschip ingezet tegen mensensmokkel

Foto van marineschepen | Defensie
Foto: Defensie
Den Haag

Een Nederlands marineschip gaat meedoen aan de NAVO-inzet in de Egeïsche Zee om mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland tegen te gaan. Het kabinet heeft besloten met het multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel een bijdrage te leveren aan de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2).

Dit vlootverband brengt in de Egeïsche Zee netwerken van mensensmokkel in kaart. De NAVO deelt vergaarde informatie met de Turkse en Griekse autoriteiten, die daardoor beter kunnen optreden tegen mensensmokkel. Ook met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex zal informatie worden gedeeld. SNMG2 is al actief in de wateren rond het Griekse eiland Lesbos. De NAVO-schepen zullen later ook actief worden rondom de eilanden Chios, Samos en Kos.

Canada, Duitsland, Griekenland en Turkije doen al mee aan SNMG2. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben ook een bijdrage toegezegd. ‘Om mensensmokkel effectief te kunnen bestrijden, is een brede internationale inzet noodzakelijk. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ook een schip levert’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

‘Mensensmokkelaars zijn onze vijanden, niet de vluchtelingen. Met de inzet van Zr.Ms. Van Amstel draagt Defensie bij aan de aanpak van illegale smokkelnetwerken’, aldus minister Hennis-Plasschaert van Defensie. De Van Amstel is al op zee en vertrekt zo snel mogelijk naar het inzetgebied. Het fregat neemt tot begin juli met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-activiteiten in de Egeïsche Zee.

Het tegenhouden van migranten op de Egeïsche Zee behoort niet tot de taken van de NAVO-schepen. Wel kunnen ze worden geconfronteerd met mensen in nood. Op grond van internationaal recht moeten de marineschepen hen hulp bieden en in veiligheid brengen. Drenkelingen die vanaf de Turkse kust zijn vertrokken, worden teruggebracht naar Turkije.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: