zondag, 11. september 2016 - 13:27 Update: 11-09-2016 13:30

Koenders: respecteren wapenstilstand Syrië van levensbelang, kan doorbraak zijn

Koenders: respecteren wapenstilstand Syrië van levensbelang, kan doorbraak zijn
Foto: RVD
Den Haag

Een wapenstilstand in Syrië kan van levensbelang zijn. Dit heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd in reactie op de aankondiging dat de VS en Rusland overeenstemming hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrië.

'Doorbraak'

'Dit kan een doorbraak zijn, als naleving door alle partijen wordt gecontroleerd, de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland precies is en Assad zijn vliegtuigen echt aan de grond houdt. Belangrijk is ook dat humanitaire toegang nu overal gegarandeerd wordt', stelt Koenders.

Over de details van het akkoord wordt nu nauw overleg gevoerd met partners in de Steungroep voor Syrië, waar Nederland en andere landen voortdurend hebben aangedrongen op een onmiddellijke oplossing. 

'Nu doorpakken'

'De mensen in Syrië moeten uit hun lijden verlost worden', aldus minister Koenders. 'De duivel zit in de details, blijkt keer op keer.' Daarom wil minister Koenders volgende week in New York, bij de Algemene Vergadering van de VN, Syrië bovenaan de agenda plaatsen. 'Nu moeten we doorpakken'.

De minister ontving donderdag de Syrische oppositieleider Riad Hijab in Den Haag om te spreken over de voorwaarden waar een akkoord aan moet voldoen. De oppositieleider toonde zich bereid tot onderhandelingen, en reageerde inmiddels positief op het aangekondigde akkoord. 'Ik wacht op dezelfde houding van het Assad-regime', aldus Koenders.

Categorie:
Provincie: