donderdag, 20. oktober 2016 - 11:33 Update: 20-10-2016 12:48

Geen contact meer met Schiaparelli op Mars

Geen contact met Schiaparelli op Mars
Foto: ESA
Darmstadt

Goed nieuws voor Europa, of toch niet? Woensdag wist de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Schiaparelli op Mars neer te zetten. Maar op dit moment zijn er bij ESA vraagtekens of de lander Schiaparelli (het ruimtelab) wel ongeschonden het Marsoppervlak heeft bereikt.

Tot 50 seconden voor de landing was er nog contact met de lander, daarna niet meer. ESA hoopt door analyse van de data mogelijke schade te kunnen te achterhalen. Ondanks de tegenvaller is ESA vooralsnog tevreden over de landing van het ruimtelaboratorium.

De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars gevlogen. De sonde zal op zoek gaan naar gassen in de dampkring. Methaan is het belangrijkste gas. Deze gas zou kunnen wijzen op minieme vormen van leven op Mars.

Tweede mislukking?

Het is de tweede Europese Marslanding. Een eerdere poging van de Beagle 2 in 2003 mislukte. Het probleem was destijds dat de zonnepanelen niet waren opengegaan waardoor er geen voeding was om het contact met aarde te onderhouden. Elf jaar later werd de sonde teruggevonden. 

Categorie:
Provincie: