zondag, 18. juni 2017 - 9:46 Update: 18-06-2017 17:53

Bliksem in boom oorzaak megabrand, 62 doden en 59 gewonden

Zeer veel doden door zeer grote bosbrand Portugal
Foto: Archief Screenshot Youtube/bjumers
Pedrógão Grande/Portugal

Bij een zeer grote bosbrand, die zaterdagmiddag in het Portugese Pedrógão Grande is uitgebroken, zijn tientallen doden gevallen. 'Het dodental ligt zondag al op 62 maar gevreesd wordt voor nog meer dodelijke slachtoffers', zo heeft de Portugese overheid zondag bekendgemaakt.

Gewonden

Bij de dodelijkste bosbrand in de afgelopen 50 jaar, kwamen tot nu toe al 62 mensen om en vielen bijna 60 gewonden, waarvan vijf ernstig: vier brandweermannen en een kind', liet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Jorge Gomes, zondag weten.

Gevlucht

Onder de aangetroffen doden zijn ook veel slachtoffers die met de auto op de vlucht sloegen voor de enorme brand maar door de vuurzee werden ingesloten en uiteindelijk toch de dood vonden. Een zeer groot aantal brandweerlieden, dat inmiddels is uitgebreid naar ongeveer 700, probeert de brand te beteugelen maar door de extreme droogte van de afgelopen weken en de aanwakkerende wind is dit zeer moeilijk.

Blikseminslag in boom

De fatale brand werd uiteindelijk veroorzaakt door een blikseminslag in een boom. Dit heeft technisch en forensisch sporenonderzoek uitgewezen zo laten de autoriteiten van Portugal zondag weten. 

Categorie:
Tag(s):