donderdag, 3. mei 2018 - 13:32

Tot 4 jaar cel voor ontvoering en verkrachting in Son en Breugel

Tot 4 jaar cel voor ontvoering en verkrachting in Son en Breugel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Son en Breugel

Een 31-jarige man uit Alkmaar moet 4 jaar de cel in voor ontvoering en verkrachting. De rechtbank Oost-Brabant legt een 45-jarige man uit Son en Breugel een celstraf van 1 jaar op voor zijn aandeel in de ontvoering.

De verdachten spraken op 27 mei vorig jaar rond 04.00 uur een vrouw aan bij het station in Eindhoven. Na een kort gesprek liep de vrouw met de mannen mee naar hun auto. Daar werd ze door de man uit Alkmaar vastgepakt en op de achterbank van de auto geduwd. Vervolgens namen de mannen haar mee naar de woning van de man uit Son en Breugel en hielden ze haar een tijd vast tegen haar wil. De Alkmaarder dwong de vrouw seksuele handelingen bij hem te verrichten.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten grote inbreuk maakten op de persoonlijke levenssfeer en bewegingsvrijheid van de vrouw. De man uit Alkmaar schaadde de lichamelijke integriteit van de vrouw op grove wijze. Daardoor ondervond de vrouw veel leed. Uit het politiedossier blijkt dat de vrouw een aantal dagen na het delict een zelfmoordpoging deed. Hoewel niet is vast te stellen welk verband er bestaat tussen het delict en die poging tot zelfdoding, vindt de rechtbank het aannemelijk dat het delict daaraan in ieder geval in enige mate heeft bijgedragen. In het nadeel van de man uit Alkmaar weegt bovendien mee dat hij in 2011 is veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar voor een geweldsdelict en het bezit van en de handel in (vuur)wapens en munitie.

De man uit Son en Breugel krijgt een lagere straf dan de hoofdverdachte omdat hij niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de verkrachting. Ook is niet komen vast te staan dat hij wist wat de medeverdachte het slachtoffer uiteindelijk zou aandoen in de woning. Daarnaast was zijn rol in de ontvoering kleiner dan die van de medeverdachte. De hoofdverdachte nam namelijk het initiatief om de vrouw in de auto te duwen en haar mee te nemen.