zondag, 12. augustus 2018 - 10:18 Update: 12-08-2018 17:16

Smeulbrand haven Antwerpen onder controle, geëvacueerde zone vrijgegeven

Rampenfase in Antwerpen afgekondigd om brand
Foto: Printscreem Youtube
Antwerpen

In Antwerpen is de gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van een grote smeulbrand in de haven. De rook zorgt voor irritatie en geurhinder.

Nikkelsulfide

Zaterdagmorgen werd de brandweer gealarmeerd van een smeulbrand met nikkelsulfide, in een loods van 6 000 m² aan de Emdenweg, Leopolddok. Van de 5 000 ton product is ongeveer de helft weggevoerd. Vanwege de hoge temperaturen moest de brandweer daar noodgedwongen mee stoppen.

Blusopties onderzocht

Het gaat bij deze smeulbrand om kleine vlammen, maar het betreft een grote oppervlakte. Vannacht heeft de brandweer in overleg met het betrokken bedrijf en specialisten de verschillende blusopties onderzocht. Momenteel wordt er met water geblust.

Metingen schadelijke stoffen

Er zijn permanente metingen van de schadelijke stoffen in de lucht. Op basis van deze metingen is beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident. HEt gaat om het westelijk deel van Luithagen en alles tussen het Leopolddok en ten zuiden van het Churchilldok, inclusief alles rond het 6e Havendok.

Verhoogde waarden gemeten

Er werden verhoogde waarden gemeten in de directe nabijheid van het incident. Ook de binnenvaart en het autoverkeer in de regio worden gestremd, zo is de Noorderlaan afgesloten voor toekomend verkeer tussen de Luithagen en de Muisbroeklaan. Het scheepvaartverkeer op de Schelde en het kanaaldok ondervindt geen hinder, net als het wegverkeer op de A12.

Klachten vanwege rook

De rook van de brand kan mogelijk voor geurhinder zorgen in Ekeren, Stabroek en Kapellen. Bij hinder sluit u best ramen en deuren, en schakelt u de ventilatie van de woning en auto uit. Als u klachten ondervindt zoals bijvoorbeeld prikkende ogen of hoest dan kunt u het beste een arts raadplegen. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren om de brand onder controle te krijgen.

Update 16.00 uur

'De smeulbrand in de haven is onder controle. De eerder ingestelde evacuatiezone wordt nu terug vrijgegeven voor bedrijven en verkeer. Er kan lokaal nog geurhinder zijn, maar er is geen enkel gezondheidsrisico. De gemeentelijke rampenfase wordt stopgezet', zo meldt de haven van Antwerpen zondagmiddag.

Geurhinder ongevaarlijk

De hulpdiensten bevestigen dat het veilig is om in de zone opnieuw aan het werk te gaan. Er kan nog geurhinder optreden, maar deze is onschadelijk in lage concentraties. Er wordt benadrukt dat het hier geen kankerverwekkend of giftig product betreft. Dankzij de evacuatie zijn gezondheidsrisico’s vermeden. En buiten de geëvacueerde zone was er nooit gevaar voor de volksgezondheid. De haven wordt opnieuw volledig vrijgegeven voor het scheepvaartverkeer. Die ondervond weinig hinder tijdens het incident.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):