vrijdag, 18. februari 2022 - 13:00 Update: 21-02-2022 19:01

Onthulling gedenkplaatje langs het Van Starkenborghkanaal

Onthulling gedenkplaatje langs het Van Starkenborghkanaal
Gaarkeuken

Op 17 december 2017 vond een dodelijk ongeval plaats in het water van het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken. Ter herinnering aan dit, en eerdere dodelijke ongevallen rondom het Van Starkenborghkanaal is op 18 februari jl. een gedenkplaatje onthuld. Dit gebeurde ter hoogte van Gaarkeuken. Samen met de familie van het slachtoffer, Rijkswaterstaat, de Antea group, gemeente Achtkarspelen en de wethouder van de gemeente Westerkwartier, Geertje Dijkstra-Jacobi, is hierbij stilgestaan. Het gedenkplaatje is bevestigd op de nieuw gerealiseerde vangrail.

Vangrail

De vangrail is een van de maatregelen die genomen zijn om ongevallen in de toekomst te voorkomen. Om de veiligheid te verhogen is over een lengte van 5,5 kilometer een vangrail als geleiderail langs het Van Starkenborghkanaal aangelegd. De geleiderail, voorzien van reflectoren, zorgt dat weggebruikers minder snel in de berm en in het water terechtkomen.

Naast de vangrail zijn op de weg markeringen, 60 km/poorten en de cijfers “60” aangebracht. Voor weggebruikers is het daarmee nog duidelijker dat 60 km/uur de maximale snelheid is. Het project is financieel mogelijk gemaakt met een subsidie vanuit het Rijk en een bijdrage van de gemeente Achtkarspelen. Hiermee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi

'Het gaat om de veiligheid langs het Van Starkenborghkanaal. De rail geleidt de weggebruiker waardoor de kans om in de berm en het water terecht te komen afneemt. De reacties van de inwoners van de gemeente Westerkwartier en omliggende gemeenten op de aanleg van de rail zijn positief. De weggebruikers ervaren de vangrail als een goede begeleiding en een verbetering van de veiligheid. Zo wordt bijdragen aan het voorkomen van ongevallen in de toekomst.'