maandag, 15. februari 2016 - 14:02 Update: 15-02-2016 22:41

Amsterdam zet digitale data in tegen illegale hotels en woonfraude

Amsterdam gebruikt data in bestrijding illegale hotels
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Door het geautomatiseerd verzamelen van inhoud van databases van derden wil de gemeente Amsterdam illegale hotels en woonfraude op gaan te sporen. Dit meldt de gemeente Amsterdam maandag.

1 April

Per april 2016 gaat de gemeente Amsterdam door middel van scrapen en digitale informatieanalyse achterhalen welke adressen in Amsterdam structureel worden verhuurd of niet aan de regels voor vakantieverhuur voldoen. Met deze nieuwe methodiek zet het college een extra stap in gericht handhaven op de ongewenste verhuur van woningen.

Scrapen 

Scrapen is het geautomatiseerd verzamelen van de inhoud van databases van derden. In dit geval zijn dat boekingsites en websites waarop verhuurders woningen kunnen aanbieden. De gemeente Amsterdam gaat gericht op zoek naar eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijkertijd verhuren aan toeristen. 

Maar ook naar eigenaren die hun woning langer dan 60 dagen verhuren of aan meer dan vier personen tegelijkertijd. De gemeente
Amsterdam maakt hierbij alleen gebruik van publiek toegankelijke informatie van boekingswebsites.

Techniek

Voor de technische realisatie wordt samengewerkt met het Datalab van de gemeente Amsterdam dat op maandag 15 februari wordt geopend. In het Datalab worden expertise en data bij elkaar gebracht om innovatieve toepassingen mogelijk te maken met data en technologie. De bestrijding van woonfraude door middel van scrapen is daar een voorbeeld van.

Wethouder Wonen Laurens Ivens: 'Met deze vorm van digitaal rechercheren heeft Amsterdam een nieuwe en innovatieve methode ontwikkeld om de illegale verhuur van woningen tegen te gaan. Tot nu toe handhaafden we voornamelijk nadat Amsterdammers een vermoeden van woonfraude hadden gemeld bij het meldpunt Zoeklicht. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze manier van handhaven van reactief naar proactief.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):