vrijdag, 20. mei 2016 - 9:15 Update: 20-05-2016 11:41

'Gemeenten worstelen met floppy's'

'Gemeenten kunnen niet uit de voeten met ouderwetse manieren van opslag'
Foto: SXC
Amsterdam

Gemeenten die hun archieven willen aanpassen naar de standaard van deze tijd, stuiten op informatie die op verouderde wijze is opgeslagen. Denk hierbij aan floppy’s, tapestreamers en cd-roms. Dit blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

Door een snelle digitale revolutie werden floppy disks als 5,25 en 3,5 als snel achterhaald. Ook software speelt een groot probleem bij het inzien van verouderde informatie. Wanneer de informatie tijdig was overgezet naar de huidige standaard, waren een hoop problemen voorkomen.

Ook speelt bitrot bij twee van de ondervraagden gemeenten op. Dit houdt in dat het materiaal waarop informatie is opgeslagen hun elektrische lading hebben verloren en zo onbruikbaar zijn geworden. 

In een reactie laat het Nationaal Archief weten bekend te zijn met ‘de uitdagingen van digitale duurzaamheid. Bitrot is volgens hen een voorbeeld van zo’n uitdaging. ‘Wij zien dat ook gemeenten daar tegenaan lopen. Momenteel is dit meer dan voorheen in het hele land een onderwerp van gesprek.'

Categorie:
Provincie: