vrijdag, 18. november 2016 - 20:27 Update: 18-11-2016 22:00

Datalek Erasmus Universiteit betreft ook medische en financiële gegevens studenten

Datalek Erasmus Universiteit betreft ook medische en financiële gegevens studenten
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Bij het datalek dat onlangs werd ontdekt bij de Erasmus Universiteit blijkt het niet alleen te gaan om adresgegevens die aanwezig waren in de webformulieren, maar ook om gevoelige medische informatie en financiële gegevens. Dit meldt de NOS vrijdag.

De omroep schrijft dat in 4700 gevallen er informatie is gelekt over de gezondheid. Het gaat dan om informatie over allergieën, tentamenvrees, dyslectie of psychische stoornissen zoals ADHD of autisme. De financiële gegevens betreffen bankrekening- en creditcardnummers. Het is niet zeker dat deze gegevens zijn uitgelekt, maar de universiteit kan het niet uitsluiten. De gegevens stonden op een webserver van de Erasmus Universiteit die is gekraakt en waarop 270.000 ingevulde webformulieren stonden. Mogelijk zijn die ingevulde formulieren buitgemaakt door de aanvallers. Woordvoerder Van Beek van de universiteit tegen de omroep: 'Dat is niet aangetoond, maar we kunnen het niet uitsluiten. Vandaar dat iedereen een brief krijgt.'

Het gaat om in totaal 17.000 mensen die zijn getroffen door het datalek. In 5600 gevallen ging het om bank- of creditcardgegevens, en BSN- en paspoortnummers waren in 3350 gevallen aanwezig. De universiteit is er zeker van dat er geen wachtwoorden zijn buitgemaakt.

Niet alleen studenten en docenten ook mensen van buiten de universiteit kunnen bij de datalek betrokken zijn. Bijvoorbeeld ouderen die studeerden aan de Rotterdamse vestiging van Hovo, een opleidingsinstituut voor vijftigplussers. Ook van dat instituut stonden gegevens op de servers van de Erasmus-universiteit.

De universiteit heeft de aanval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en laat een onderzoek uitvoeren door een externe partij. Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit.