woensdag, 6. december 2023 - 8:02 Update: 06-12-2023 15:24

Utrechters verdacht van grootschalige berovingen door het hele land via datingsites

Dating app
Utrecht

Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. Het politieonderzoek leidde daarbij naar acht verdachten uit Utrecht. Zij muntte het doelbewust op mannen in een hogere leeftijdscategorie en maakte hen op verwerpelijke wijze veel geld en andere waardevolle spullen afhandig. De politie heeft de verdachten op 5 december aangehouden.

Twintig mannen van 75 jaar en ouder denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en apps contact te hebben met een man of vrouw. Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken om zo de woning leeg te kunnen roven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen zoals het uit huis lokken van slachtoffers, drogering of zelfs vastketening. In totaal is er bij hen zo voor een bedrag van ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen als sieraden en goud.

Meerdere aanhoudingen

Grondig onderzoek naar de daders leidde al snel naar een netwerk van verschillende Utrechters. De verdachten, zowel vrouwelijke als mannelijk, worden allen in verband gebracht met deze berovingen en hebben daarin vermoedelijk verschillende rollen gespeeld. Dinsdag 5 december zijn zeven verdachten tijdens een gecoördineerde actie gearresteerd. Een andere verdachte zat op het moment van de actie al in hechtenis. Er worden nog aanvullende aanhoudingen verwacht.

Ook zijn er doorzoekingen verricht in meerdere woningen. Daarbij zijn bijvoorbeeld meerdere voertuigen in beslag genomen. De doorzoekingen gaven daarnaast zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen. Daarvoor is melding gedaan bij Veilig Thuis.

Crimineel gedrag tegengaan

Naast het strafrecht wordt door de gemeente Utrecht, in samenspraak met andere partners, gekeken naar verdere maatregelen om zo de terugval naar crimineel gedrag tegen te gaan. Daarbij behoren bijvoorbeeld preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en zorg tot de mogelijkheden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):