zaterdag, 5. december 2015 - 18:51 Update: 07-12-2015 20:15

'Bacteriën in en op kippenvlees fors gedaald'

'Minder resistente bacteriën in Nederlands kippenvlees'
Foto: fbf
Breda

Uit onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda blijkt dat het aantal mulitresistente bacteriën op en in kippenvlees in de Nederlanse supermarkten behoorlijk is gedaald. Multiresistente bacteriën zijn baceriën die ongevoelig zijn voor verschillende typen veelgebruikte antibiotica, zo schrijft de NOS zaterdag.

De daling van het aantal multiresistente bacteriën is vooral te danken aan het feit dat er veel minder antibiotica gebruikt wordt in de intensieve veeteelt.

De onderzoekers bekeken bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van voor mensen belangrijke antibiotica die in het ziekenhuis via een infuus worden toegediend. Door bacteriën met ESBL's kunnen slecht behandelbare infecties ontstaan en die zijn moeilijk te bestrijden. De behandeling van dit soort infecties moet sowieso in een ziekenhuis plaatsvinden, kosten veel geld en in extreme gevallen is er niets meer tegen deze infecties te doen. De multiresistente bacteriën zijn vooral gevaarlijk voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoals heel jonge kinderen, chronisch zieken, ouderen en mensen die net een zware operatie hebben ondergaan.

In 2009 bevatte ruim 81 procent van de geteste kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën. Dat steeg in 2013-2014 naar 84 procent, maar dit jaar daalde het aantal ESBL-bacteriën in het kippenvlees enorm, zo meldt de NOS. Van het kippenvlees uit vier verschillende supermarktketens bevat nu nog 47 procent multiresistente bacteriën. Wel is het zo dat één van de vier supermarktketens slechter scoort dan de andere drie. Bij deze supermarktketen is nog bijna 75 procent van al het kippenvlees besmet met mulitresistente bacteriën. De onderzoekers willen de namen van de supermarkten niet bekendmaken.