maandag, 28. december 2015 - 13:53 Update: 28-12-2015 17:35

Campina geeft boeren bonus als ze minder melk aanleveren

FrieslandCampina betaalt boeren extra voor minder aanleveren melk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Vanwege de overcapaciteit in de melkaanlevering gaat FrieslandCampina leden-melkveehouders stimuleren de melklevering tijdelijk niet te laten toenemen door het betalen van een vergoeding voor constante melklevering. Dit meldt FrieslandCampina maandag.

'Deze tijdelijke stimuleringsmaatregel is nodig omdat naar verwachting de melklevering door de leden-melkveehouders de komende weken sneller zal groeien dan voorzien. Hierdoor is de verwerkingscapaciteit van de zuivelonderneming vanaf januari tot medio februari 2016 ontoereikend', aldus FrieslandCampina.

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina hebben in 2015 circa 6,4 procent (600 miljoen kilo) meer melk geleverd dan in 2014. Om deze melk te verwerken heeft FrieslandCampina in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit. 

Echter, vanaf november 2015 is de melklevering in een plotselinge stroomversnelling terecht gekomen. Alle verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina is daardoor bezet en de mogelijkheden om de boerderijmelk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken of direct door te verkopen aan andere afnemers zijn eveneens benut. 

Wanneer de groei van de melklevering op dezelfde wijze blijft doorgaan, beschikt FrieslandCampina voor de periode tot medio februari over onvoldoende verwerkingscapaciteit. Daarom doet het bestuur van FrieslandCampina een beroep op de leden-melkveehouders om hun bedrijfsvoering aan te passen aan deze tijdelijke maatregel.

Vergoeding van 2,00 euro per 100 kilo geleverde melk

Bij een melklevering die gelijk of lager is dan de melkproductie in de vergelijkingsperiode van 13 december tot en met 27 december 2015 ontvangt de melkveehouder een vergoeding over de geleverde melk van 2,00 euro per 100 kilo melk (exclusief btw).

Tijdelijke maatregel

De periode van de tijdelijke maatregel gaat in op vrijdag 1 januari 2016 en loopt tot en met donderdag 11 februari 2016. De maatregel is niet van toepassing voor leden-melkveehouders met biologische- of biologisch dynamische melk omdat hiervoor geen capaciteitstekort is.

Categorie:
Provincie: