vrijdag, 15. januari 2016 - 11:57 Update: 15-01-2016 12:10

Lage olieprijs goed voor omzet Rotterdamse haven

Lage olieprijs goed voor omzet Rotterdamse haven
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De lage olieprijs heeft in 2015 een positieve uitwerking gehad op de omzet op de goederenoverslag in de Rotterdamse haven. De omzet steeg in 2015 in totaal 4,9% tot 466,4 miljoen ton. Dit meldt het havenbedrijf Rotterdam vrijdag.

De stevige groei komt bijna volledig voor rekening van de toegenomen overslag van ruwe olie en olieproducten. Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: 'De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren. Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept. Het gevolg is een toename van de overslag van ruwe olie met 8% en van olieproducten met 18%.'

Ondanks dat de haven haar groei dit jaar aan de olie dankt, bevindt de haven zich volgens Castelein in een transitiefase: 'De noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan maakt dat de haven enerzijds volop bezig is met energie-efficiency en anderzijds met de ontwikkeling van duurzame energie en biobased chemie. Rotterdam heeft nu al een van de meest energie-efficiënte raffinage- en chemieclusters en het grootste biobased cluster ter wereld. We hebben de ambitie koploper te blijven.' Wat betreft de overslag in 2016 ambieert het Havenbedrijf het hoge niveau van 2015 te evenaren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):