vrijdag, 25. maart 2016 - 11:20 Update: 25-03-2016 11:21

Rotterdam bespaart 17 miljoen euro op onrechtmatige uitkeringen

Rotterdam bespaart 17 miljoen euro op onrechtmatige uitkeringen
Foto: fbf
Rotterdam

In 2015 heeft de gemeente van 1.627 Rotterdammers de bijstandsuitkering beëindigd omdat zij daar geen recht meer op hadden. Dit levert de gemeente een besparing van 17 miljoen euro op.

Uit onderzoek blijkt dat 70% van deze groep die onrechtmatig gebruiken van een uitkering niet meer terugkeert in de bijstand. Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie): “Rotterdammers die onterecht gebruik maken van voorzieningen als bijstandsuitkering worden aangepakt. Geld van de Rotterdamse belastingbetaler moet daar terechtkomen waarvoor het bedoeld is”

3.454 Rotterdammers fraudeerden in 2015 met hun bijstandsuitkering. Zij moeten gezamenlijk 6,5 miljoen euro terugbetalen. 2.405 werkzoekenden kregen daarnaast ook een boete opgelegd. De meesten omdat zij verzwegen dat zij andere inkomsten hadden of omdat ze stiekem samenwoonden. Het totale boetebedrag dat zij moeten betalen bedraagt € 2,2 miljoen.

2.553 bijstandontvangers kregen een maatregel omdat zij zich niet aan hun afspraken met de gemeente hielden. Een maatregel is een korting (van 30 of 100%) op de uitkering. Hierdoor hoefde de gemeente in 2015 een miljoen minder aan uitkeringen uit te geven. Er is niet in alle gevallen zijn fraude. Vaak wordt er te laat of op een onjuiste manier informatie doorgegeven. Daarom is het belangrijk dat Rotterdammers in de bijstand tijdig wijzigingen in hun situatie doorgeven.

Samenwerking

Om onrechtmatigheden met uitkeringen op te sporen werkt de gemeente nauw samen met diverse overheidsorganisaties zoals de politie en de Belastingdienst. 

Categorie:
Provincie: