dinsdag, 29. maart 2016 - 12:08 Update: 29-03-2016 15:49

NN wacht miljardenclaim vanwege woekerpolissen

NN wacht miljardenclaim vanwege woekerpolissen
Foto: fbf
Den Haag

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) wacht een miljardenclaim omdat het tekort schoot in de informatieverziening bij haar woekerpolissen.

In een eerdere tussenuitspraak uit 2013 in deze zaak had de Geschillencommissie al bepaald dat NN te kort is geschoten in haar informatieplicht. Zij vindt dat de consument door de verzekeraar niet op duidelijke en begrijpelijke wijze is geïnformeerd over de eerste kosten van deze beleggingsverzekering.

NN beriep zich daarna op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 29 april 2015 waaruit zou blijken dat zij niet verplicht was informatie over de eerste kosten te geven. De Commissie houdt vast aan haar uitgangspunt dat open normen van burgerlijk recht tot aanvullende informatieverplichtingen voor verzekeraar en tussenpersoon kunnen leiden.

De Kifid-zaak was een proefprocedure van claimorganisatie Wakkerpolis, die met deze zaak een collectieve claim voor veel meer consumenten kan doen. „Een baanbrekende uitspraak”, noemt Wakkerpolis het in een reactie. De desbetreffende consument kan volgens de claimorganisatie een compensatie van ongeveer €15.000 krijgen.