vrijdag, 13. mei 2016 - 9:50

Werkgelegenheid neemt iets af

Werkgelegenheid neemt iets af
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 met 12 duizend afgenomen. Vooral in de zorg daalde het aantal banen. Daarentegen steeg het aantal vacatures in het eerste kwartaal met bijna 8 duizend en daalde het aantal werklozen met 24 duizend. De werkloosheid nam af van 6,7 naar 6,5 procent. Dat meldt CBS.

Voor het eerst in twee jaar tijd nam het aantal banen licht af. Daarvoor nam de werkgelegenheid zeven kwartalen op rij nog toe. In een jaar tijd zijn er echter bijna 100 duizend banen bijgekomen.

Minder banen werknemers

Het aantal banen van werknemers daalde met 13 duizend, terwijl het aantal banen van zelfstandigen met duizend toenam. Er zijn nu ruim 2,1 miljoen zelfstandigenbanen, oftewel n op de vijf banen is een zelfstandigenbaan. Het aantal zelfstandigen neemt al jarenlang toe, vooral vanwege de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat eigen arbeid aanbiedt. De grootste beroepsgroepen onder zzp’ers die eigen arbeid aanbieden zijn kappers en schoonheidsspecialisten, bedrijfskundigen en software- of applicatieontwikkelaars. De meeste zzp’ers – bijna zes op de tien – zijn mannen. 

Minder banen in de zorg 

In de zorg daalde het aantal banen afgelopen kwartaal met 7 duizend. Ook in de landbouw en visserij verdwenen er banen. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal banen echter met 5 duizend, maar het aantal uitzendbanen nam met 2 duizend af. Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca en de bedrijfstak informatie en technologie steeg het aantal banen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):