woensdag, 5. oktober 2016 - 9:44 Update: 05-10-2016 10:39

Politicus en hoogleraar willen statiegeld op spijkerbroek

Politicus en hoogleraar willen statiegeld op spijkerbroek
Foto: Archief EHF
Arnhem

De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker vinden dat er in Nederland statiegeld moeten worden ingevoerd op spijkerbroeken.

Voor het inleveren van een oude  spijkerbroek zouden mensen 2,50 euro terug moten krijgen. Dat zou het terugbrengen van spijkerbroeken moeten bevorderen. Per jaar worden er in Nederland zo'n 20 miljoen spijkerbroeken verkocht, waarvan 15 procent wordt gerecycled. Het hergebruik van andere  kleding ligt ook laag. De meeste kleding komt uiteindelijk in de afvalverbrandingsoven. Dit schrijft het Algemeen Dagblad woensdag. Volgens Scheffter en Jonker is dat verspilling. Ze wijzen erop dat het hergebruik bij anderen materialen veel hoger ligt, zoals bij staal en galas.

Scheffter zegt tegen de krant dat er een systeem moet komen dat inzameling stimuleert en volgens hem is statiegeld daarvoor een uitstekende mogelijkheid. Voor het inleveren van de oude broeken denkt hij aan de winkel waar de broek is gekocht of de broek afgeven bij een gemeentelijke afvalstraat.  Scheffer in de krant: Zeven van de negen Nederlandse papierfabrieken staan in Gelderland. Ik wil met hen in gesprek over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel.'

Categorie:
Provincie: